HAZA HÍR-MIX Uniós támogatások – új fejlesztési lehetőségek

Uniós támogatások – új fejlesztési lehetőségek

1198
hirdetés

OLYMPUS DIGITAL CAMERA2015. február 24-én a város alpolgármestere, Knirs Imre és a város szóvivője, Králik Róbert részt vett a Nyitra Megyei Önkormányzat vezetése és az illetékes minisztérium szakembereivel karöltve megrendezett tájékoztató fórumon, amelyre a nyitrai Agroinštitút szálloda konferenciatermében került sor és a megye önkormányzati vezetői kaptak rá meghívást.
A konferencia elején a részvevőket üdvözölte a megyei önkormányzat elnöke, Milan Belica és a Nyitra város polgármestere, Jozef Dvonč. Mindketten hangsúlyozták az uniós források fontos szerepét a helyi és regionális fejlesztések megvalósításában. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a következő időszakban szigorodni fog az uniós és minisztériumi források hatékony felhasználásának ellenőrzése, így nagyon körültekintően kell majd eljárni a kiadások megválasztásánál, hogy végül a beruházott pénz bizonyos hányadát ne kérje vissza az Unió jogosulatlan kiadás gyanánt. A költséghatékonyság érdekében az uniós ellenőrzési szerv mellett szubvenciós ügyészi hivatal is létesül majd.
Az első blokkban 2007-2013-as fejlesztési időszakra vonatkozó beruházásokat tekintették át  a szakemberek, amelyek uniós forrásból, a Regionális Operációs Program keretében valósultak meg a 2013-ig tartó programozási időszakban, amelynek a befejezési időtartama kitolódik az idei év végéig. Az elhangzottak alapján eddig mintegy 78%-os a ROP-alap merítése, de a folyamatban lévő projektek befejezésével ez év végéig Nyitra megyében vélhetően megközelítik a 100%-os merítést. A ROP keretében az Európai Fejlesztési Alapból országos szinten ezidáig 2116 fejlesztésre lett szerződés kötve mintegy 1,7 milliárd euró értékben. Az aktuális merítés, az elszámolt pénzek összege mintegy 1,3 milliárd euró. Nyitra megyében 330 projekt lett  jóváhagyva 236 millió euró értékben. Eddig 257 beruházás valósult meg 174 millió euró értékben, ami a fent említett 78%-os aránynak felel meg. A pénzek lehívása év végéig engedélyezett, így ez az arány minden bizonnyal még növekedni fog, akár a már említett közel teljes felhasználás közelébe.

A következő programozási időszakra vonatkozó operációs program neve kiegészült egy i-betűvel a megnevezés elején, ami az integrált jelzőt takarja. A név így ROP-ról IROP-ra változott, ami előrevetíti a partnerség, a kooperáció, a szinergikus látásmód fontosságát a projektek tervezése és megvalósítása kapcsán. Szintén fontos szempont lesz a már említett költséghatékonyság is, amit a felügyeleti szerv szigorúan ellenőrizni fog.

Az új időszakban a főbb irányelvek a következők lesznek:
• biztonságos és ökologikus közlekedés
• könnyebb hozzáférés az elektronikus közösségi szolgáltatásokhoz
• a kreatív ipar fellendítése a régiókban
• regionális környezetvédelmi beruházások az életminőség javítása érdekében
• helyi közösségi fejlesztési projektek

Az irányelveket és célokat úgymond apróra váltani és a számos lehetőség közül kiválasztani azokat, amelyek leginkább szolgálják Komárom és környéke lakosságát a helyi regionális fejlesztéssel foglalkozó szakemberek, a várossal kooperáló fejlesztési ügynökség és a helyi önkormányzat mellett működő szakbizottságok dolga lesz. Remélhetőleg sikerül a komáromi járásba az idén bezáruló időszakban lehívott mintegy 22 millió eurónál (Komáromban a Kossuth tér felújítása valósult meg minteg 1,6 millió euró értékben) többet megpályázni és elnyerni, majd az elszámolás és ellenőrzés során megvédeni, és ami a legfontosabb, olyan projekteket megálmodni és megvalósítani, ami leginkább szolgálja majd a várost és a régió boldogulását és javítja az itt élők életminőségét.

-krá-

komarno.sk

hirdetés
Previous articleA szürke ötven árnyalata folytatása főszereplő nélkül maradhat
Next articlePuzsér feladta, bocsánatot kér Hajdútól