HAZA RÉGIÓ Megyei pénzosztásra, majd európai parlamenti választásra felkészülni!

Megyei pénzosztásra, majd európai parlamenti választásra felkészülni!

332
hirdetés

Andruskó Imre és Orosz Örs, a Magyar Szövetség két Nyitra megyei és komáromi képviselője május 7-én tizenkettedik alkalommal tartott közös sajtótájékoztatót Komáromban. Ez alkalommal javarészt időszerű megyei témákról, döntésekről számoltak be, de a június nyolcadikai európai parlamenti választások sem maradhattak említés nélkül…

Andruskó Imre és Orosz Örs a mai sajtótájékoztatón

Orosz Örs a portálunkon már korábban bemutatott, új megyei dotációs rendszert érintő jó hírrel kezdte a mondanivalóját: a Branislav Becík megyeelnök által kinevezett szakbizottságok döntéshozatala után az idegenforgalmi, illetve a kulturális és oktatási célokra kért támogatások kapcsán már napokon belül megkezdődhetnek a szerződéskötések a pályázókkal. A Magyar Szövetség színeiben a kérelmeket ellenőrző és értékelő szakbizottságok közül a műemlékvédelmiben Orosz Örs Gyarmati Tihamér megyei képviselővel együtt, a kulturális, oktatási és sportbizottságban pedig Andruskó Imre Csenger Tibor megyei alelnökkel és Baranyai Zsolt képviselővel együtt dolgozik.

Arra is kitért, hogy mivel a sporttámogatási pillérben levő pénzt teljes mértékben nem merítették ki, ezért egyes kiemelt kulturális és idegenforgalmi rendezvényeket járásonként jelentősebb összeggel támogathatnak.

Mint mondta: a Komáromi járásban a Bátorkeszin bő 21 éve működő, a borkultúrát éltető Szegab polgári társulás 5 ezer eurót kap arra a célra, hogy belefoghasson a helyi nominációs borverseny megrendezésébe, amely az országos bormustrára juttathatja el a régió kiváló borait. A sokrétű tevékenységet kifejtő Komáromi Területi Művelődési Központ (ROS) pedig 6 ezer eurós támogatásban részesül.

A Komáromi járásban rendelő 18 gyermekorvos közül 14 már nyugdíjas korú…

Majd további örömhírrel folytatta tájékoztatását: a Magyar Szövetség megyei frakciója korábban Nyitra megye díjára terjesztette fel dr. Viola Pált, a komáromi kórház nyugalmazott ideggyógyász főorvosát, amit a megyei önkormányzat tegnapi ülésén megszavazott. A 88 éves jeles szakembert további két díjazottal együtt majd egy ünnepi gálán jutalmazzák, amelynek az időpontjáról még nem született döntés.

E díjat a felvidéki magyar személyiségek közül tavaly Albert Sándor, a Selye János Egyetem alapító rektora, egy évvel korábban pedig a nemzetközi hírű szőlész-borász, Korpás András vehette át.

A hétfői megyei tanácskozás napirendi pontjai közül kiragadta az orvosok praxisalapításra vonatkozó támogatásának kérdését is. Mint hallhattuk: e lehetőséggel, amire megyei szinten újabban 480 ezer eurót különítettek el, ezentúl már nemcsak az új rendelőt nyitó vagy egy orvoshiánnyal küzdő településen több éves kihagyás után újranyitó körzeti általános, gyermek- és fogorvosok, hanem a szakorvosok is élhetnek.

„E páratlan lehetőséggel a külföldi egyetemi tanulmányaikat befejező, magyar ajkú frissdiplomásokat is hazacsalogatnánk, indulásukat segítenénk.

Hogy csak egy példát említsek az egyre aggasztóbbá váló orvoshiányra – a szakma elöregedésére: a Komáromi járásban rendelő 18 gyermekorvos közül 14 már nyugdíjas korú, s a megüresedő helyeket be kéne tölteni pályakezdő orvosokkal“ – vázolta az áldatlan helyzetet. Miután azt 15 napra nyilvános helyen kifüggesztik a megyei hivatalban, s Branislav Becík megyeelnök aláírja a vonatkozó általános érvényű rendeletet, majd érkezhetnek a kérelmek, amelyeket egy bíráló bizottság értékel. Nos, az előző fordulóban gyorsan elfogyott az e célra szánt összeg…

Orosz Örs az új megyei dotációs rendszert érintő jó hírrel kezdte a mondanivalóját

Majd átadta a szót Andruskó Imre képviselőtársának, a Selye János Gimnázium igazgatójának, aki az iskolák ellen (is) irányuló mai országos bombariadó kapcsán leszögezte:

a Magyar Szövetség nevében elítélik az ilyen meggondolatlan, oktatást zavaró tetteket és az abban részt vevőket, akik majd  remélhetőleg elnyerik méltó büntetésüket.

Hozzátette: a bombariadó miatt több komáromi iskolát is ki kellett üríteni, de szerencsére, sehol sem találtak bombát. Ugyan az általa irányított iskolába ma nem érkezett bombarobbanással fenyegető, névtelen levél, vagy csak nem engedte azt át a tűzfaluk, de e felelőtlen ijesztgetésben korábban már többször volt részük.

Azután a hétfői megyei testületi döntések közül megemlítette: az időszerű kétoldalú szerződésük lejárta előtt két évvel, további öt évre meghosszabbították a Szlovákiában közúti személyszállítással foglalkozó Arriva vállalattal korábban kötött megyei szerződést.

Ez a lépés gazdasági szempontból előnyösnek tűnik, hiszen a következő években akár nagy mértékben is emelkedhetnek az árak, hiány mutatkozhat buszsofőrökből…

További megyei témaként ecsetelte a főleg 3. osztályú megyei utak felújítását, amire ez évben 5,1 millió eurót költenének. Elárulta: a felújítandó 39 kilométer hosszú, 24 útszakasz közül ez a Komáromi járásban a Nemesócsa és Gúta közti 2 kilométeres szakaszt és a Csallóközaranyos belterületén húzódó 1,2 kilométeres útszakaszt érinti, ami Nyitra megyének 200, illetve 118 ezer eurójába kerül. Azt is megjegyezte, hogy a Leader társulások rendelkezésére pedig 250 ezer eurós pénzalap áll. A bizottsági döntéshozatal után a pályázók megkapják a nekik megítélt összegeket.

Andruskó Imre a mai országos bombariadót is megemlítette…

Azután az oktatásügy kapcsán örömmel nyugtázta, hogy a komáromi hajógyári szakközépiskola épületfelújításának harmadik szakasza az idén elkezdődhet. E célra a 2025-ös évről az ideire átcsoportosítottak közel 1 millió eurót.

További a megyei önkormányzat megszavazta, hogy a megyei hivatal megbízására, Varga Péter mérnök, a Karvai Mezőgazdasági Szakközépiskola igazgatója irányításával, ezen intézmény kihelyezett tagozataként, a 2025/26-os tanévben Udvardon próbálják meg újraindítani az öt évvel ezelőtt abbahagyott szakképzést.

Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy öt évnyi kihagyás után lesz-e elegendő érdeklődő. Az egyebek mellett medencével is rendelkező, ottani épület felújítására 87 500 eurót szavazott meg a megyei testület.

A díjazások kapcsán megjegyezte: dr. Viola Pál, a gimnáziumi „Öregdiák Baráti Körben“ is aktívan tevékenykedett, annak elnöke is volt, ezért igazgatóként is nagyon örül annak, hogy megkapja Nyitra megye legrangosabb díját. Ugyancsak örömét fejezte ki amiatt, hogy a Komáromi Napok nyitányának számító ünnepi testületi ülésen mindkét indítványát elfogadták:

a nyugalmazott kollégája, Holczhei Árpád pedagógus Pro Urbe-díjat kapott, Észak- és Dél-Komárom utolsó közös polgármesterének, Alapy Gáspárnak az unokája pedig a család nevében személyesen vette át az újonnan létrehozott posztumusz Pro Urbe díjat.

Andruskó Imre a közelgő EP-választások kapcsán azt sem rejtette véka alá, hogy a hazai magyar párt jelöltjei közül a gimnáziumuk volt diákját, Orosz Örsöt támogatja azért, mert szerinte „ő egész Dél-Szlovákiában gondolkodik, s nem csak béka- , hanem gólya-perspektívából látja a problémákat, és szeretne segíteni“.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés