HAZA KULTÚRA Álló vastapsot érdemelt a székesfehérvári Vörösmarty Színház gondűző vendégjátéka a „Jókaiban“

Álló vastapsot érdemelt a székesfehérvári Vörösmarty Színház gondűző vendégjátéka a „Jókaiban“

732
hirdetés

E felettébb nehéz időszakban orvosi vényre kellene felírni a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészei által a hét végén a Komáromi Jókai Színházban háromszor bemutatott Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban című vígjátékot, amit Bagó Bertalan rendezett. Aki arról lemaradt, e héten még négy alkalommal élvezheti az eddig minden alkalommal álló vastapsot kapott, kacajfakasztó produkciót. Elsősorban a bérletes nézők, de aki siet, még pár belőpjegyet is kaphat a valószínűleg hasonlóképpen sikeres folytatásra.

Bagó Bertalan rendező Gál Tamás színidirektorral a pénteki bemutató után

A két intézmény együttműködésének köszönhető, hogy Marc Camoletti igényesen szórakoztató, üresjáratokat mellőző darabját a fennállásának 70. évadát ünneplő komáromi színház közönsége is élvezheti. A január 13-i itteni premiert követő beszédében Gál Tamás, Jászai Mari-díjas színművész, a KJSZ igazgatója elárulta: a jubileumi műsorfüzérüket gazdaságosan, szakmailag méltó előadásokkal, a műfaji változatosság jegyében úgy tudják megvalósítani, hogy az anyaországi színházakkal cserélnek előadásokat.

Sághy Tamás Bernard szerepében

Először a székesfehérvári kollégákat hívták meg annak a Bagó Bertalannak a rendezésével, aki gyakran dolgozik a Jókai Színházban, például itt legutóbb a Csónak, avagy előttünk a vízözön című előadást állította színpadra, s már egyeztetnek a további közös munkáról. Cserébe majd a komáromi színtársulat is bemutatkozik a „Vörösmartyban“. Februárban pedig az idén 200 éves Miskolci Nemzeti Színház művészei Henrik Ibsen Babaház (Nóra) című színművét, Béres Attila rendezésében mutatják be a „Jókaiban“.

Két rivális: Judith (Varga Lili) és Jacqueline (Ladányi Júlia)

Azután Bagó Bertalan, a székesfehérvári intézmény művészeti vezetője megköszönte a lehetőséget, hogy a pandémiás időszakban született produkciójukkal a felvidéki közönség arcára is mosolyt csalhatnak. Hozzátette: reméli, hogy a két színház között további előadás-cserékre is sor kerül…

A világszerte szívesen játszott vígjáték esetében szinte előre borítékolható a nagy siker, amit Komáromban pénteken, szombaton és vasárnap álló vastaps jelzett. Persze, ehhez a frappáns szövegeken, fordulatokban bővelkedő eseménysoron és kiváló rendezői munkán kívül nagyszerű színészi alakításokra is szükség volt.

Miután az e produkcióban nőcsábász Bernard sztárépítészt játszó Sághy Tamás korábban a székesfehérvári Koronázási Szertartásjátékokban méltóságteljes királyként érdemelte ki a közönség hosszasan zúgó tapsát, kíváncsian vártam a könnyedebb, ám csöppet sem könnyebb műfajban nyújtott alakítását. Nos, a jeles aktor a három csinos légiutas-kísérő mennyasszonyból álló háremét ideig-óráig zökkenőmentesen fenntartó aranyifjúként is remekelt.

Kiss Diána Magolna Sághy Tamással „fegyverropogás közben”

Ugyancsak dicséret illeti a különböző karakterű hölgyek szerepében sziporkázó Ladányi Júliát, Kiss Diána Magdolnát és Varga Lilit, valamint az egyre kaotikusabb helyzetbe belefáradó Bertha házvezetőnőt játszó Varga Máriát is. Ahhoz, hogy a közönség mindvégig önfeledten hahotázott, a váratlanul felbukkanó, régi diáktárs, valójában már holttá nyilvánított Robert, vagyis Egyed Attila játéka is nagy mértékben hozzájárult.

Bár a sokáig tökéletesnek hitt, csajozós rendszer meghibásodott, de ez sem szegte a nézők kedvét, akik végül hálásan pattantak fel az ülőhelyükről, és pirosra tapsolták a kezüket. Kifelé menet sokan megjegyezték, hogy további hasonló, búfeledtető, mosolyfakasztó, nívós előadásokat is kérnek.

Egyed Attila, Ladányi Júlia és Varga Mária az egyik kaotikus helyzetben

A Boeing-re még január 19-én, 20-án és 21-én 19 órától, valamint 22-én 17 órától lehet felülni, ám jegyek már csak korlátozott számban kaphatók. Irány a végtelen égbolt, hiszen a felhők felett mindig kék az ég…!

Minden zsákra akad folt…

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

Fotók:  Székesfehérvári Vörösmarty Színház
hirdetés
Previous articleHeger: Vége a 76 fős többség létrehozására irányuló erőfeszítéseknek
Next articleMinél előbb előrehozott választást akar a Szövetség-Aliancia