HAZA BELFÖLD Heger: Vége a 76 fős többség létrehozására irányuló erőfeszítéseknek

Heger: Vége a 76 fős többség létrehozására irányuló erőfeszítéseknek

392
hirdetés

Eduard Heger (OĽANO) megbízott kormányfő lezártnak nevezte a 76 fős parlamenti többség létrehozására irányuló erőfeszítéseket. A továbbiakban az előrehozott választásról szóló tárgyalások következnek, Heger őszi időpontot tart reálisnak. Szerdán (január 18.) az OĽANO-val, a Za ľudíval, a Sme rodinával és az SaS-szel akar az időpontról tárgyalni – írta a közösségi hálón.

illusztráció, Pixabay

„Mivel a 76 fős többséghez hiányoznak az SaS szavazatai, itt az idő az előrehozott választásról tárgyalni” – közölte Heger a kormány állásfoglalását. „Holnap tárgyalni hívom az OĽANO, a Za ľudí, a Sme rodina és az SaS képviselőit a választás időpontjáról. Most őszi dátum tánik reálisnak” – tette hozzá.
Heger azt állítja, az új 76-os többség ötletével Richard Sulík, az SaS elnöke állt elő egy nappal a kormány visszahívása után. Közlése szerint az SaS több képviselője is azzal hívta fel, hogy elképzelhetőnek tartanak egy új koalíciót.
Igor Matovič, az OĽANO elnöke szerint az SaS lépései mögött az áll, hogy tart a konkurens pártok létrejöttétől. Szerinte Sulík attól fél, hogy Heger és Jaroslav Naď (OĽANO) megbízott védelmi miniszter új, liberális centrista pártot hoz létre, így aztán alig valaki szavazna Sulík „profi kormánybuktató” pártjára. Matovičnak meggyőződése, hogy az SaS már soha nem jut be a parlamentbe, mert a szavazóinak sokkal jobb választási lehetőségeik lesznek.
Az ellenzéki SaS kedden bejelentette, hogy elutasítja a 76 fős parlamenti többség kialakításáról szóló tárgyalásokat, mert azt csak időpocsékolásnak tartja. Kompromisszumos megoldásként szeptemberi előrehozott választást javasol. A párt közölte, hogy nincs miről tárgyalnia Eduard Heger (OĽANO) megbízott kormányfővel, hiszen az OĽANO és a Sme rodina képviselői sem támogatják egyöntetűen az új kormánytöbbség kialakítását. Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke szerint Heger igyekezete Sulík miatt futott zátonyra, az SaS pedig hasznavehetetlen partnernek bizonyult. A Za ľudí nem támogatja az előrehozott választás kihirdetését.

TASR

hirdetés
Previous articleEltemették Duray Miklóst Losoncon
Next articleÁlló vastapsot érdemelt a székesfehérvári Vörösmarty Színház gondűző vendégjátéka a „Jókaiban“