HAZA BELFÖLD Trnka már nem lehet ügyész

Trnka már nem lehet ügyész

1096
hirdetés

trnka dobroslav 2 A fegyelmi bizottság úgy döntött, hogy Dobroslav Trnka volt főügyész már nem láthat el ügyészi feladatokat. Az öttagú bizottság a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki Trnkára azért a 2012 májusában íródott leveléért, amelyben helyettes főügyészként lehetővé tette a zárlat alá vett cseklészi Glance House lakóház feloldását. A zárlatot korábban a Speciális Ügyészi Hivatal rendelte el. Trnka levelének köszönhetően a szenci kataszteri hivatal a lakóház tulajdonjogát átírta a londoni CDI társaság nevére, majd ezt követően a galántai székhelyű csődeljárás alatt lévő Gapeja cég nevére. A szenci kataszteri hivatal vezetője, Igor Svitek emiatt elveszítette a beosztását és bűnvádi eljárással kell szembenéznie.
A fegyelmi bizottság szerint ez az eljárás törvényileg nem védhető. Trnka „megsértette az ügyészi feladatait, és tette indokolt kétségeket keltett a döntéshozatal soráni becsületességével, pártatlanságával kapcsolatban, amival fegyelmi vétséget követett el” – hangsúlyozta a fegyelmi bizottság elnök asszonya, Viera Niňajová. Niňajová szerint Trnka megsértette „az ügyészség egységességének alapelvét”, amelynek értelmében az egyes ügyészek a tisztségük ellátása közben az ügyészség szerveinek rendszerét képviselik. „Azzal, hogy nem a törvényben előírt rendelkezés szerint járt el nem a közérdeket védte, és ártott az ügyészségnek, mint jogvédelmi szervnek” – magyarázta Niňajová.
Trnka azt állítja „kicsit sokkolta” a bizottság döntése, és kijelentette, hogy megfellebbezi azt. Meggyőződése, hogy a törvény értelmében járt el. „Biztos, hogy újra megírnám azt a levelet. Ez volt az egyedüli módja, hogy a sértettek a lakásaikhoz jussanak. És kíváncsi vagyok, hogy mikor jutnak hozzájuk” – mondta. Trnka esetleges fellebbezéséről a Pozsonyi Kerületi Bíróság dönt majd.

HN nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleTatán átadták a kerékpárutat
Next articleSzent András napja – advent kezdete