HAZA RÉGIÓ Tatán átadták a kerékpárutat

Tatán átadták a kerékpárutat

1231
hirdetés

IMG_3171.previewA tizennégy éve megálmodott Által-ér völgyi kerékpárutat november 29-én adták át. A Tatabánya – Vértesszőlős – Tata településeket összekötő közlekedési célú kerékpárút építése az Által- ér mentén című projekt (KÖZOP-3.2.0/c-08-2010-0003) hosszú tervezési időszak után jöhetett létre  sokak örömére.

A projekt megvalósítására Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, Vértesszőlős Község Önkormányzata, Tata Város Önkormányzata, valamint a Komárom – Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége közösen nyújtott be és nyert pályázatot az Által-ér völgyében elhaladó kerékpárút megvalósítása céljából.

Az ünnepélyes átadást a tatai szakasz elején, a Fáklya úton tartották. A tervektől a megvalósításig vezető útról Horváthy Lóránt, a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségének elnöke, Tata alpolgármestere beszélt.

A létrejött kerékpárút egyes településeket érintő előnyeiről Tatabánya polgármestere, Schmidt Csaba, Vértesszőlős polgármestere dr. Nagy Sándor és Tata polgármestere, Michl József fejtette ki álláspontját.

– Tata Vértesszőlős és Tatabánya települések sok szempontból közel állnak egymáshoz, az itt élők személyes kapcsolatai révén is. Ezért is fontos ez a beruházás, hiszen ezen a hivatásforgalminak is használható kerékpárúton már munkába, iskolába is lehet járni. Természetesen azoknak is előnyös, akik kerékpárral szeretnének valamilyen rendezvényre átjönni például Tatabányáról Tatára – emelte ki Michl József, s hozzátette, nincs még vége a kerékpárutas terveknek.

– Készen vannak a Tatát és Dunaalmást összekötő kerékpárút tervei, ez szintén az Által-ér mellett haladna. Az oroszlányiak pedig a várost Tatabányával összekötő bicikliút építésében gondolkodnak. Remélem, néhány év múlva mindez valósággá válik – mondta Tata polgármestere.

Az Által-ér völgyi kerékpárút projekt összköltsége 479 486 050 Ft, melyből a támogatási konstrukció keretébe 444 520 057 Ft az elszámolható támogatás. A támogatásban részesített pályázat keretében beállított összes elszámolható költség 100%-os támogatásban részesül.

A projekt átfogó célja a régió fejlődésének elősegítése, az érintett lakosság életkörülményeinek javítása, hosszú távú célja a települések közötti gépjármű-forgalom csökkentésével a környezet védelme. Az Által-ér völgyi kerékpárút kialakítása növeli a közlekedés biztonságát és lehetőséget teremt a hivatásforgalmi kerékpározás elterjedéséhez Tata – Vértesszőlős – Tatabánya települések között.

A kerékpárút kiépítését indokolja, hogy az 1. számú főút, – mely a térség legjelentősebb forgalmát bonyolító útvonal a három település között – erős emelkedők, beláthatatlan kanyarok miatt alkalmatlan a biztonságos kerékpározásra, az út műszaki átalakítása nem megoldható a szűk keresztmetszeti lehetőségek és a többszörös hídátívelések miatt. A balesetveszély ellenére azonban a kerékpáros-forgalom igen jelentős. Önálló vonalvezetésű, kétirányú, elsőrendű 6781,19 m (főpálya: 6416,07 fm, Vértesszőlősi bekötőág 365,12 fm, főpálya szélessége: 2,70 fm, M1 autópálya alatti átvezetésnél: 1,80 fm, híd átvezetésnél: 3,10 m) hosszúságú kerékpárút épült ki az Általér mentén, melyhez a tatai végszelvényben (Fáklya utcánál) 23 férőhelyes parkoló terület létesült.

A kerékpárút folytonosságának biztosítása érdekében az 1+489 km szelvény az Által-éren egy 16 m szabadnyílású fa kerékpáros híd épült ki.

A kerékpárút aszfalt burkolatának megépítéséhez 5790 fm hosszban (érintett szakasz: 0+075 – 5+470, 5+475 – 5+870 km szelvények között) talajstabilizációt kellett megvalósítani. A kivitelezést az FTK – Vértes – Út – Geotech Konzorcium végezte el.

A projektzáró ünnepség elején sokan kerékpárral érkeztek meg a Fáklya útra, köztük a három település polgármestere, Horváthy Lóránt KEM SZÖSZ-elnök, dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, Bencsik János országgyűlési képviselő és Popovics György a megyei közgyűlés elnöke. A kerékpárutat lezáró nemzeti színű szalagból sokan vihettek haza emlékül egy darabot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tata.hu

hirdetés
Previous articleD. Tóth Kriszta és Fluor Tomi a zaklatás ellen kampányol
Next articleTrnka már nem lehet ügyész