HAZA SJG Bécs, a megunhatatlan

Bécs, a megunhatatlan

501
hirdetés

(Selye gimisek exkurziója Bécs városában)

A komáromi Selye János Gimnázium II.C és II.A osztálya egy csodálatos bécsi tanulmányi kiránduláson vehetett részt 2024.április 17-én. A fenomenális út nemcsak oktató jellegűnek, hanem felettébb szórakoztatónak, inspirálónak és természetesen csapatépítőnek is bizonyult – hála a két osztályfőnök, Tóth Éva (II.C) és Kustyán Marianna (II.A) mindenre kiterjedő, odaadó szervezésének. Bécs régóta a legélhetőbb európai városok ranglistájának éllovasa. Ennek oka nem csak csodálatos múzeumaiban, kulturális kincseiben, építészetében, gasztronómiájában rejlik, hanem abban is, hogy az érdeklődők felé mindig a barátságos arcát mutatja. Bécs területén nemcsak a híres császári palota, a Burg található, hanem több főnemesi és udvari rezidencia is.

Az exkurzió során Schönbrunn mesébe illő vadregényes kastélyában gyönyörködhettünk és annak káprázatos kastélyparkjában, majd belülről is megtekinthettük lélegzetelállító termeit, melyek valósággal hatalmukba kerítettek bennünket pompájukkal. A schönbrunni kastélyt nem kell bemutatni, hiszen már a neve is a szépség szinonimája. A hatalmas kastély lenyűgöző termeiben számos iparművészeti és művészeti alkotás látható, híres történelmi személyiségek fordultak meg falai között, s bejárhatók azok a részei is, amelyek nemcsak a főúri életformát mutatják. A kastély éledező tavaszi kertje már a megformáltságában és méreteiben is lenyűgöző, de a gimi csapata nem elégedett meg ennyi természeti élménnyel, ugyanis a kirándulás a bécsi Természettudományi Múzeumban folytatódott. A múzeum nemcsak szenzációs kiállítási tárgyai miatt érdekes, hanem építészeti remekmű is. Itt őrzik például a Willendorfi Vénuszt, az ásványgyűjtemény kivételesen gazdag, de ugyanez mondható el a dinoszauruszcsontvázak vagy a kitömött állatok gyűjteményéről is. A kiállítás élményszerűen van elrendezve, számos interaktív ismeretszerzésre nyújt lehetőséget. Nem elhanyagolható az sem, hogy az egyes termek hangulatát nagyban emelik a falfestmények, díszítések. Meglepő az is, hogy milyen könnyű tájékozódni ebben a hatalmas anyagban. A múzeum előtti park különös szépsége szintén elbűvölte a csoportot. A tanulmányi kirándulást szabad program zárta, a legtöbben a múzeumnegyedbe mentek, vagy beültek kávézni, esetleg kisebb sétát tettek Bécs történelmi központjában.

Bécs feledhetetlen, ráadásul látványosságait szinte lehetetlen ennyire behatárolt időn belül megtekinteni: aki egyszer megkedveli, folyton vissza vágyik ebbe a csodás városba, mely olyan szorosan kötődik a magyar kultúrához is.

Csehy Flóra, II.C

hirdetés