HAZA BELFÖLD Erik Tomáš: Richard Rašit jelöli a házelnöki posztra a Hlas-SD

Erik Tomáš: Richard Rašit jelöli a házelnöki posztra a Hlas-SD

211
hirdetés

Richard Rašit jelöli a házelnöki posztra a Hlas-SD – jelentette be Erik Tomáš (Hlas-SD) munkaügyi miniszter, a párt alelnöke az Expres rádió politikai vitaműsorában. A párt kitart amellett, hogy továbbra is őt illeti a házelnöki poszt.

Fotó: Richard Raši facebook oldala

„A koalíciós szerződés betartását fogjuk követelni. Ha azt akarjuk, hogy megmaradjon a bizalom a kormánypártok között, akkor a koalíciós szerződésből és a kormányprogramból kell kiindulnunk” – hangsúlyozta Tomáš, aláhúzva, hogy Peter Pellegrini államfővé választásával nem változtak a koalíciós erőviszonyok, sem a képviselői frakciók létszáma, és a politikai paletta sem alakult át. Tomáš hozzátette, a házelnöki posztra szintén esélyes Denisa Saková (Hlas-SD) úgy döntött, hogy gazdasági miniszterként kívánja tovább folytatni. Azt nem közölte, hogy ki váltja Rašit a beruházásokért és informatizációért felelős miniszter posztján.
Tomáš nem számít rá, hogy az új házelnök megválasztásánál ellenzéki képviselők is támogatnák Rašit, ezért kihangsúlyozta, hogy szükség lesz a kormánypárti frakciók támogatására. „Amíg erről nem lesz megállapodás, addig nem lesz házelnökválasztás. De ebben az esetben sem kerül veszélybe a parlament működése” – tette hozzá azzal, hogy a házelnöki jogköröket megbízottként már Peter Žiga (Hlas-SD), a parlament alelnöke gyakorolja. Pellegrini helyére pótképviselő lép, és a kormány javaslatait jóvá tudja hagyni a parlament.
Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a hétvégén jelentette ki, hogy a kormánykoalíció stabilitását leginkább a Pellegrini-Fico-Danko hármas mutatná az elnöki poszton, valamint a kormány, illetve a parlament élén. Hozzátette, ez a saját politikai meggyőződése, de az érvényes koalíciós szerződés szerint a Hlas-SD-t illeti a házelnöki poszt, és megegyezésre van szükség. A Hlas-SD közölte, hogy nem ért egyet Ficóval.
Andrej Danko, az SNS elnöke közvetlenül az államfőválasztás után kijelentette, pártja kész tárgyalni a koalíció működésének további feltételeiről, amire azért van szükség, mert alapvetően változott meg a politikai paletta.

TASR

hirdetés
Previous articleBödők Lajos könyvbemutatója Esztergomban
Next articleFelújítják a járdákat Komáromban, a Komenský utca egy szakaszán