HAZA BELFÖLD Dolinková a megelőzést hangsúlyozta a Nárciszok napján

Dolinková a megelőzést hangsúlyozta a Nárciszok napján

221
hirdetés

Zuzana Dolinková (Hlas-SD) egészségügyi miniszter a Nárciszok napján tartott adománygyűjtés támogatására szólított fel csütörtökön. A Rákellenes Liga 28. alkalommal szervezte meg a betegség elleni harcot szolgáló gyűjtést. Eva Kováčovával, a Rákellenes Liga igazgatójával közösen a nárcisz kitűzésére biztatott, ami a szolidaritást és a reményt szimbolizálja. Mindketten a megelőzés fontosságát hangsúlyozták.

FOTO TASR – Pavel Neubauer

„A Rákellenes Ligával és más szervezetekkel is együttműködve megelőző programokat és szűréseket szervezünk, és mindent meg akarunk tenni azért, hogy rávegyük az embereket, vegyenek részt rajtuk” – jelentette ki a miniszter. Hozzátette, évente 40 ezer daganatos beteget diagnosztizálnak az országban.
A Rákellenes Liga elnöke elmondta, évente 14 ezren halnak meg rákbetegségekben Szlovákiában. A pénzgyűjtés mellett a nárcisz kitűzését is rendkívül fontosnak nevezte. „Ez nagyon sokat jelent a daganatos betegeknek, kitartást ad nekik, a Rákellenes Liga számára pedig a bizalom megnyilvánulása” – szögezte le.
Dolinková szerint a megelőzéshez a minisztériumok együttműködésére is szükség van, szeretné, ha az egészséges életmód bekerülne az iskolai tantervekbe, továbbá felvilágosító munkára van szükség a sportolással és az egészséges táplálkozással kapcsolatban. A Liga szerint az egészségügyi nevelés kötelező tantárgy lehetne. „Csakis a felnövekvő generációk felvilágosításával érhető el, hogy egészségesebb legyen az ország lakossága” – mondta Kováčová.

TASR

hirdetés
Previous articleJubileumi nosztalgiázás „ropogovicával“ és humorözönnel a Komáromi Jókai Színházban
Next articleTomáš: Idén 606,30 euró lesz a 13. nyugdíj