HAZA SJG Továbbképzés Németországban – előrelépés a minőségi nyelvoktatásban

Továbbképzés Németországban – előrelépés a minőségi nyelvoktatásban

334
hirdetés

Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a Selye János Gimnázium német nyelvtanáraként részt vehettem októberbenNémetországban, az Észak-Rajna-Vesztfália tagállamban megrendezett kéthetes továbbképzési projekten. Németország számára mindig is fontos volt, hogy a németnyelv oktatását világszerte támogassa, népszerűsítse, valamint, hogy segítse a tanerők minőségi továbbképzését. Ezt a célt követve hívta életreNémetország Külügyi Hivatala 2008-ban a „Schulen: Partner der Zukunft”elnevezésű programot. Az említett célkitűzések mellett a hivatal fontosnak tartja még az egyes nemzetek Németországgal kialakított hosszútávú kapcsolatait, a pedagógusok és iskolák kölcsönös tapasztalatcseréjét, valamint a közös együttműködésre való ösztönzést. A Külügyi Hivatal a német kultuszminisztériummal karöltve szervezitovábbképzéseit az említett célok eléréséért német nyelvtanárok számára a világ minden tájáról. Megtiszteltetés számomra, hogy Szlovákiából egyedüliként gimnáziumunkat én képviselhettem.

A kéthetes képzésnek aHamminkeln-Dingdenvárosában található AkademieKlausenhof adott otthont. A köztudott német pontosság, minőség, alaposság és precizitás jellemezte a képzés teljes menetét és programjait. A két hét minden napját iskolapadban töltöttük. Nagy tudású, tapasztalt szakemberektől tanulhattunk a német történelemről, kortárs irodalomról, a német modern és ifjúsági nyelv sajátosságairól. Betekintést nyerhettünk az interkulturális pedagógia módszertanába. Hasznos gyakorlati tippeket kaptunk, mely zenei és játékos elemek alkalmazhatóak nagy hatékonysággal a nyelvoktatásban.

Nagy öröm volt számunkra, amikor ellátogattunk helyi iskolákba megtekinteni, hogyan, milyen módszerekkel tanítanak kollégákés tanulnak diákok. Lehetőségem volt egy gimnázium (MariengymnasiumBocholt)és egy összevont iskola (StädtischeGesamtschuleWesel) falai közé betekinteni. Meglepődve állapítottam meg, hogy technikai felszereltség szintjén semmivel sem maradunk el német partnereinktől. Hasonlóképpen dolgoznak ott is tabletekkel, okostelefonokkal, interaktív táblákkal, de a jól bevált, mindig aktualizált tankönyvekkel és kinyomtatott anyaggal is. Érdekes volt számomra látni viszont, milyen önállóságra és gondolkodásra neveltek a német fiatalok. Minden órán tapasztaltam, ahogyan csoportokban dolgozva, egymást ösztönözve megoldásokat keresnek, véleményeket alkotnak a tanulók. Elismerésre méltó a diák partnerként való kezelése is.

Ahogy az a mi kiscsoportunkat is jellemezte, igazi multinacionális kavalkád a német iskolák diáksága. A német ajkú gyerekek mellett a tantermekben ott ültek még számos más európai országból bevándorló, vagy háború elől menekülő családok gyermekei is, amely jelenség igazán jellemzi korunk Németországát. Példaértékű a gyerekek nyitottsága és hozzáállása „idegen” társaik iránt. A német kollégák elmondása szerint teljes békében és együttműködésben tanul, dolgozik német, török, szír, albán, ukrán gyermek alkalmazkodva egymás igényeihez. Tanárok között is bőven akad nem született német nemzetiségű.

A képzés részét képezte az országismeret elmélyítése. A hétvégi programunkat Amszterdam, Düsseldorf és Köln, valamint Xanten városának megtekintése jelentette. Amszterdam hangulata magával ragadó. Az élet lüktet a városban. Kerékpárosok hada, mosolygó emberek tömkelege, a kanálisok és téglával kirakott, olykor még szivárványos zászlóval is díszített épületek látványa és jellegzetes utcaiillatok fogadják az oda látogatókat. Amszterdamban Anne Frank házát tekintettük meg, bepillantást nyerve a második világháború alatt ott bujdosó zsidó család félelemmel átitatott mindennapjaiba. Düsseldorfban lehetőségünk nyílt ellátogatni a városi könyvtárba, amely az Év könyvtára 2023 díját kapta meg, köszönhetően a sok modern szolgáltatásnak, amelyeket az érdeklődő látogatók igénybe vehetnek. Köln városa természetesen az impozáns dómját és történelmi óvárosát tárta elénk. Vacsoravendégek lehettünk a Gaffel am KölnerDom vendégházban, ahol átérezhettük egy igazi német vendégház hangulatát. Xanten városa a régészeti parkjával, amfiteátrumával, római múzeumjával, szélmalmaival és kellemes hangulatával varázsolt el bennünket.

Az akadémia nemcsak az óráknak adott otthont, hanem a szálláshelyünk is volt. Egyágyas, modern felszerelésű szobákban és hangulatos éttermében élvezhettük a német vendégszeretetet. És valóban: szívmelengető az a szeretet, nyitottság, segítőkészség, amellyel minden egyes dolgozó próbálta még kellemesebbé tenni ott tartózkodásunkat.

Nem utolsósorban az új ismeretségek jelentettek még számomra életreszóló élményt.A 15 tagú csoportunk igencsak színesnek volt mondható a nemzetiségeket tekintve. A résztvevők között üdvözölhettünk mexikói, argentin, kenyai, tunéziai, ukrán, mongol, azerbajdzsán, üzbegisztáni, kazah, kínai kollégákat. A közös tanulás, programok összecsiszoltak bennünket, és örömmel állunk elébe, amikor újra lehetőség nyílik számunkra a közös eszmecserére, képzésre, személyes találkozóra. Mindnyájan fontosnak tartjuk, hogy kapcsolatokat építhetünk és ápolhatunk kollégákkal a világ minden részéről.

Köszönettel tartozunk Németország Külügyi Hivatala munkatársainak a színvonalas és tartalmas szervezésért, Christoph Henßen úrnak, SzlovákiaDSD-iskoláiért és a DSD-vizsgákért felelős megbízottjának. Nem utolsósorban szeretnék köszönetet mondani a Selye János Gimnázium vezetőségének és kollégáinak, hogy támogatták és lehetővé tették számomra a képzésen való részvételt. Megtiszteltetés számomra, hogy a szerzett tudással és tapasztalással hozzájárulhatok az iskolánkon történő minőségi német nyelvoktatáshoz.

Cibulka Csilla a komáromi Selye János Gimnázium némettanára

hirdetés
Previous article„Komárom most jobban teljesített, mint a korábbi választásokon, köszönjük!“
Next articleHárom kutya támadt rá egy kocogó nőre Albár közelében