HAZA HÍR-MIX Izsák Éva a harmónia oázisát teremtette meg Komárom szívében

Izsák Éva a harmónia oázisát teremtette meg Komárom szívében

922
hirdetés

Tematikailag a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahéthez és a Komáromi Napok rendezvénysorozathoz is jól kapcsolódik Izsák Éva autodidakta festőművésznek a komáromi Csemadok Galériában Ecsetvonások címmel megnyílt kiállítása, amely egy hónapig lesz látható. Az élő és épített környezetünk szépségeiről és szeretetéről árulkodó, harmóniát sugárzó olajfestményekre felettébb sokan voltak kíváncsiak az április 25-i megnyitó ünnepségen, ahonnan portálunk sem hiányozhatott.

A galériába ezen időpontban betérők számára első pillanatban úgy tűnhetett, mintha a Komáromi Városi Hivatal dolgozóinak munkaértekezletére tévedtek volna. A családjával Izsán élő Izsák Éva ugyanis e hivatal vélhetően közkedvelt adminisztratív munkatársa, mert másokon kívül a kollégái sokasága, élén Keszegh Béla polgármesterrel, volt kíváncsi az alkotásaira.

Miután Sipos Ádám zeneiskolás diák (zongora) Debussy Arabesquének tolmácsolásával megteremtette az eseményhez illő hangulatot, Stubendek László, a Csemadok Komáromi Alapszervezetének elnöke mutatta be az alkotót.

„Itt, a kultúra felvidéki fellegvárában nem csak a Komáromi Napok alatt, hanem évközben is gazdag programkínálatból válogathatunk az ízlésünk, érdeklődési körünk szerint. Komáromban nagyon örülünk annak, hogy a pezsgő kulturális élet sokféle lehetőséget nyújt a helyi és a járásunkbeli művészek alkotásainak megismeréséhez is. Izsák Éva családjával a Komárom melletti Izsán él, s a Komáromi Városi Hivatal bérelszámolója. Szabadidejét, főleg a hétvégeken szép hobbijának, a festészetnek szenteli. Bár saját bevallása szerint a festés iránti vonzalma már gyermekkorában is megvolt, de azzal rendszeresen csak kilenc éve foglalkozik. Minden előképzettség nélkül, autodidakta módon, például képzőművészeti albumok lapozgatása és oktató videók megtekintése után kezdett el festeni. Először üvegfestéssel próbálkozott, majd akrillal vászonra festett, s közben rájött, hogy valójában az olajfestés az ő világa“–fogalmazott a házigazda.

Azt már magától a kiállító alkotótól tudtuk meg, hogy a székesfehérvári székhelyű Krajczáros Alapítvány megkeresése után, részese lehetett egy határokon átívelő projektnek, melynek Emlékezet a hősökre 1914-1918 – Ecsettel a békéért volt a címe.

„Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy egy festményemmel én is hozzájárulhattam ehhez a nemes kezdeményezéshez. Annak témáját a szülőfalum szolgáltatta, hiszen ott van egy emlékmű, amit az I. világháborúban elesett hősök tiszteletére emeltek. Annak felújítása a közelmúltban Izsa község jóvoltából, Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg“ – hallhattuk.

Azt is elárulta, hogy főleg tájképeket és csendéleteket fest, s eddig csemadokos szervezésben, Izsán és a hetényi Lilla Galériában volt önálló kiállítása, ám a műveit már több csoportos is kiállításon bemutathatta. „Számos képzőművészeti csoport tagja vagyok a közösségi oldalakon. Például a NEW WORLD IN ART (Új világ a művészetben) alkotócsoportnak, amely tagjai Magyarország különböző tájain élnek és alkotnak. A kiállításokon találkozunk, s így alakult ki a baráti társaságunk. A művésztársaimmal több csoportos kiállításon vettem részt Budapesten, Szigetszentmiklóson, Tatán, Kalocsán, Győrben“ – tudtuk meg.

A művészi hitvallásáról, motivációjáról elárulta: „Sokat tartózkodom a szabadban, s a természet feltöltő energiáját próbálom vászonra vinni. Az alkotás számomra a kikapcsolódást, a szépben való elmerülést jelenti. Engem mindig is vonzottak a szép festmények, tájképek, s amikor alkotás közben kibontakozik előttem a táj, az a kép, amit én belülről látok, hihetetlen örömmel tud eltölteni. Olyan, mint egy varázslat, egyszer csak formát ölt, elkezd élni. Képeimmel, színeimmel harmóniát, érzelmeket szeretnék sugározni. Olyanokat, amelyek inspirálóak, s erőt adnak a hétköznapjainkban. Igyekszem értelmes tartalommal megtöltni a munkáimat. A célom nem csak valaminek a megfestése, hanem olyan üzenet átadása, ami tudatosan vagy ösztönösen megérinti a közönséget. Boldog lennék, ha a festményeim megérintenék a szemlélő lelkét, mert azokat én is szívvel-lélekkel készítem“.

Végül Sipos Ádám előadásában Brahms Keringőjét élvezhettük, Izsák Éva pedig megköszönte az ifjú tehetség közreműködését és a lehetőséget, hogy a művei helyet kaptak a Csemadok Galériában. Mielőtt a jelenlevők szemrevételezték a hangulatos bel- és külföldi tájakat, városokat, tanyákat (például a komáromi Szent Rozália-templomot, a vadregényes Holt-Vágot stb.) bemutató festményeit, a főszervező, valamint Keszegh Béla polgármester és a rokonai, barátai, kollégái virágcsokrait,  gratulációit is örömmel fogadta. Aki a Kossuth téren jár, térjen be a harmónia ezen alkalmi oázisára, ahol egy időre kaotikus világunk borzalmairól és személyes gondjairól is megfeledkezhet…!

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés