HAZA HÍR-MIX „Komárom most jobban teljesített, mint a korábbi választásokon, köszönjük!“

„Komárom most jobban teljesített, mint a korábbi választásokon, köszönjük!“

1095
hirdetés

Járásunk legifjabb városában, Naszvadon november 10-én folytatódott a Szövetség Felvidék-szerte e hetekben megvalósuló kötetlen beszélgetőest-sorozata, amelyen Forró Krisztián országos elnök és Berényi József, az MKP Platform elnöke is személyesen köszönte meg a hazai magyar párt lehető legjobb idei választási eredményéért közösen dolgozott parlamenti képviselőjelöltek, polgármesterek, aktivisták, szponzorok, újságírók sokrétű segítségét. A közel százharminc vendég többsége az ottani kultúrházban megtartott találkozó előtt az izsai népviseletet bemutató kiállítás helyi magyar alapiskolában tartott megnyitóján is részt vett. Portálunk is meghívást kapott a csapatépítő eseményre.

Az iskola előcsarnokában megrendezett tárlatnyitón először Becse Norbert, a Szövetség komáromi járási elnöke köszöntötte a kedvezőtlen időjárás ellenére szép számban összegyűlt jelenlevőket. Mint mondta: az elsősorban köszönetnyilvánításukat célzó találkozót úgy szerették volna kissé ünnepélyessé tenni, hogy annak előzöngéjeként közösen nyissák meg az általa irányított intézményben két hétig látható, híres izsai népviseletet bemutató kiállítást.

Utána Domin István, Izsa „szövetséges“ polgármestere és volt parlamenti képviselőjelöltje beszélt az általa irányított községről, amely nem csak az UNESCO világörökségi listáján szereplő, római kori táboráról, hanem a toledó hímzéstechnikáról is híres. Az utóbbiról Sámson Gizella, az ottani kulturális élet egyik „motorja“, illetve a Búzavirág éneklőcsoport alapítója árult el érdekes részleteket, majd szívmelengető szakrális és magyaros dalok előadásával emelte az esemény nívóját. A csodaszép kiállítás részleteit hamarosan külön cikkünkben ecseteljük. Annak megtekintése után az összejövetel a közeli kultúrházban folytatódott, ahová időközben egy másik rendezvényről Berényi József, a párt MKP Platformjának elnöke is megérkezett.

Az újabb helyszínen Becse Norbert megemlítette: korábban már a 2018 nyarán 55 éves korában, súlyos betegségben elhunyt Hutter Mária, az MKP komáromi járási titkára is szorgalmazta, hogy kerüljön sor ilyen rendezvényre, amelyen a magyar párt országos és járási vezetői személyesen köszönik meg mindazok munkáját, akik a lehető legjobb választási eredményhez valamilyen úton-módon (pl: személyes és online „kopogtatással“, a választópolgárok telefonos buzdításával, billboardok és plakátok kihelyezésével, támogató kisvideókkal, újságcikkekkel, anyagiakkal stb.) hozzátettek. Mivel ezt az indítványt később Forró Krisztián országos elnök is pártolta, ezért e hetekben Felvidék-szerte sort kerítenek hasonló találkozókra.

Molnár Zoltán, Naszvad „szövetséges“ polgármestere is üdvözölte a teremben levőket, s röviden bemutatta a Komáromi járás legifjabb, 2020. január 1-én e rangot elnyert városát, amely saját termálfürdővel is büszkélkedhet, jelenleg pedig a csatornahálózata épül. Örömmel nyugtázta, hogy helyet adhatnak ennek a csapatépítő akciónak. Utána Becse Norbert diavetítés segítségével értékelte ki a szeptember 30-i parlamenti választások országos és járási eredményeit. Hangsúlyozta: míg a korábbi választásokon a Komáromi járásnál a Dunaszerdahelyi járás ért el jobb eredményeket, ez alkalommal megfordult a sorrend: „Komárom most jobban teljesített, mint a korábbi választásokon, ami javarészt a nagyfokú mozgósításnak köszönhető…“. A részletekről korábban beszámoltunk.

Forró Krisztián beszédét azzal kezdte, hogy bár a Szövetség végeredménye sikernek nem nevezhető, hiszen nem került be a parlamentbe, de mivel hazai magyar párt ennyi voksot, karikát korábban sosem kapott, ez nagyon komoly történelmi eredmény még akkor is, ha kevésnek bizonyult a bejutáshoz.

„A közösségünk több mint 60 százalékát azonban megszólítottuk, ami egyetlen szlovák pártnak, sőt, még a magyarországi FIDESZ-nek sem sikerült, bár ez utóbbi is nagyon jól végzi a dolgát. Van esély arra, hogy ettől majd még többet is elérjünk. Sajnos, a szlovák médián kívül a hazai magyar liberális média is folyamatosan azt hangoztatta, hogy semmi esélyünk sincs bejutni a parlamentbe, s ezért a ránk adott szavazatok úgyis elvesznek. Sőt, a közvéleménykutató intézetek is – egy kivételével — rendre alulmértek minket, aminek „köszönhetően“ a választópolgárok egy része el sem ment szavazni, vagy ha elment, akkor inkább szlovák pártokra szavazott. Tehát ilyen ellenszélben értünk el történelmi eredményt“ – fejtette ki az országos pártelnök, hozzátéve: ez nagy mértékben köszönhető az aktivista-hálózatuk munkájának.

„Az egyik vesszőparipám az aktivista-hálózat léte, amit 2016-ban indítottunk el, mert nincs annál jobb, meggyőzőbb erő, mint amikor személyesen megyünk el  az emberekhez, velük kezet fogunk, elbeszélgetünk. Bár e „kopogtatás“ már az online világban is megtörténik, ezért az ottani csapatunk is lájkokkal, megosztásokkal, hozzászólásokkal… segítette a munkánkat. Minden segítséget nagyon köszönünk!“ – mondta. Felidézte egy nyári személyes történetét is, amikor több lakótelepi lakásba becsengetett, kérve a lakosok választási részvételét és magyar pártra való szavazását. Az egyik ajtóban megjelent, meglepett úriember megígérte neki azt, hogy mivel személyesen az országos elnök kereste fel őt, biztos a Szövetségre fog szavazni, s erre sarkallja majd a rokonait, barátait is. „Ez is azt mutatja, hogy a személyes találkozásnak még mindig óriási ereje van…“ – jelentette ki.

Úgy véli: „Az eredményünk is azt igazolja, hogy jó irányba indultunk el, s ezentúl is arrafelé kell haladnunk, miközben a pártunk bizonyos szerkezeti és működésbeli változásainak be kell következnie. Mindezt majd a december 9-i tisztújító kongresszuson is megvitatjuk és döntünk…“. Hiszi és vallja, hogy e magyar gyűjtőpárt sokszínűségét a soraikban időnként megmutatkozó véleménykülönbségek ellenére is meg kell őrizni, mert abban van az egyedisége.

„Nem szabad beleállnunk a lakosság 8,5 százalékát képező közösségünket megosztó ideológiai harcokba! Két dolog köt össze bennünket, amely mentén kell majd dolgoznunk. Az egyik az, hogy e vidéken ezer éve magyarok élnek, s azt szeretnénk, hogy ezer év múlva is itt, a szülőföldjükön éljenek és boldoguljanak a felvidéki magyarok. Ezért tennünk kell! A másik pedig az, hogy a régióinkat fejleszteni akarjuk – itt ne csak a magyaroknak, hanem a velünk élő szlovákoknak, romáknak, ruszinoknak … is jó legyen élni! Azt hiszem, hogy ezt mindnyájan egyformán gondoljuk és akarjuk. Ez az a két kapocs, ami összeköt bennünket, s amelyek mentén közösen akarjuk építeni a jövőnket, mert azt senki más nem teszi meg helyettünk, továbbra is csak magunkra számíthatunk. Mindenkire szükség van, mindenkinek lehetőséget kell biztosítani ahhoz, hogy velünk együtt dolgozhasson közösségünk jövőjéért. Nem vagyunk annyira erősek, hogy ideológiák vagy emberek osszanak meg minket“ — fogalmazott.

Rámutatott a 2024-es évi köztársasági elnök- és európai parlamenti választás fontosságára is, amely kapcsán olyan jelölteket kell állítani, támogatni és megválasztani, akik majd a hazai magyar közösség hangját, érdekeit is képviselik. „Ennek kapcsán 2024 első felében komoly feladatok várnak ránk, oda kell magunkat tenni!“

Az ízletes közös vacsora előtt Berényi József is szót kapott. Felidézte az egyik magyar választópolgár által neki mondottakat: ő most azért nem szavazott a Szövetség jelöltjeire, mert  a politikusaink egymással sokat veszekedtek, s akadtak, akik a közösségi hálón is lejáratták egymást. Inkább Robert Ficoékra szavazott, mert úgy véli, hogy Orbán Viktornak szövetségesként szüksége van rá e térségben…

A platformelnök leszögezte: ahhoz, hogy e gyűjtőpárt a választóival együtt, az említett 2024-es évi szavazásokon és a következő parlamenti választásokon is ünnepelhesse a megérdemelt sikert, a továbbiakban sokkal jobban el kell fogadnunk egymást, s még erősebben össze kell tartanunk akkor is, ha köztünk időnként véleménykülönbségek merülnek fel. Végül ő is gratulált a korábbiaknál most jobban teljesített Komáromi járás választási eredményéhez, amit meg is köszönt.

rpt

A borozgatással is párosuló találkozó záró részében, amely szervezéséből, akárcsak a korábbi kampánymunkából, oroszlánrészt vállalt Zink Vass Nóra országos és járási titkár, lehetőség nyílt a választási eredmények kendőzetlen megvitatására és a felmerült további kérdések őszinte megválaszolására is. Érdemes volt összejönni, és közösen gondolkodni annak reményében, hogy az újabb választások után már a megérdemelt nagy sikert is lehet ünnepelni…

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleSzeptemberben a legtöbb vizsgált ágazatban csökkent a foglalkoztatottság
Next articleTovábbképzés Németországban – előrelépés a minőségi nyelvoktatásban