HAZA GAZDASÁG Tovább nőtt tavaly a vállalatalapítási kedv Szlovákiában

Tovább nőtt tavaly a vállalatalapítási kedv Szlovákiában

4428
hirdetés

Tovább nőtt tavaly a vállalatalapítási kedv Szlovákiában, 2012-ben 4 százalékkal több új vállalatot jegyeztek be az országban, mint egy évvel korábban – közölte az MTI pozsonyi irodájával a Bisnode Slovensko vállalati tájékoztató társaság hétfőn.

Tavaly 20 044 új vállalatot jegyeztek be Szlovákiában a Bisnode Slovensko adatai szerint, az új cégek tőkéjébe 441,5 millió eurót fektettek a vállalkozók.
„Ez azt jelenti, hogy az utóbbi hat évben a tavalyi év során alapították a legtöbb új céget” – jegyezte meg Petra Stepánová a Bisnode elemzője, aki szerint ez azt mutatja, hogy a kontinens gazdasági gondjai eddig nem nyomták rá bélyegüket a szlovákiai vállalkozási kedvre.
2012 decemberének végén az országban több mint 204 ezer bejegyzett cég működött, ez több mint 15 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi számot, és éves szinten a cégek számának 8,1 százalékos emelkedését jelentette. A Szlovákiában bejegyzett cégek közül a kft.-k száma tavaly decemberben meghaladta a 197 ezret (az összes vállalat 96,3 százaléka), részvénytársaságból több mint 7 és fél ezer működött (az összes vállalat 3,7 százaléka).
A tavalyi, cégalapítási adatok alapján Szlovákiában továbbra is a kft. maradt a legnépszerűbb vállalkozási forma: 2012-ben 19 801 ilyet jegyeztek be. Megfigyelők szerint a kft.-k iránti megnövekedett érdeklődés összefüggésben állhat azzal is, hogy az adó és járulékterhek idén januártól hatályos változtatásai miatt az egyéni vállalkozók egy része számára előnyösebbé vált ez a vállalkozási forma.
A kft.-k számánál jóval alacsonyabb volt az újonnan bejegyzett részvénytársaságok száma (243), ezek közül az elmúlt hat évben tavaly jegyezték be a legkevesebbet. „A részvénytársaságok iránti csökkenő érdeklődés a bemutatóra szóló, úgynevezett anonim részvények betiltásával függ össze” – vélekedett Petra Stepánová.
2007 óta, amikor közel 16 és fél ezer új céget alapítottak Szlovákiában, a 2009 és 2010 közti időszakban tapasztalt megtorpanást leszámítva szinte folyamatosan nőt a vállalatalapítási kedv és ezzel egyidejűleg az országban bejegyzett és működő vállalatok száma is. Míg 2007-ben a Szlovákiában bejegyzett cégek száma megközelítőleg 119 ezer volt, a tavalyi év végén már meghaladta a 204 ezret.

MTI

hirdetés
Previous articleÚj modell sorozatgyártását kezdte meg a Kia Motors Szlovákiában
Next articleJónás Ágnes kapta idén a Jókai-díjat