HAZA GAZDASÁG Tomáš: Idén 606,30 euró lesz a 13. nyugdíj

Tomáš: Idén 606,30 euró lesz a 13. nyugdíj

567
hirdetés

Idén 606,30 euró lesz az öregségi 13. nyugdíj, a kiadások elérik a 828 millió eurót, de ez nem a teljes összeg – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Erik Tomáš (Hlas-SD) munka-, szociális és családügyi miniszter.

Kép: illusztráció, pixabay.com

„Megkapják a 13. nyugdíjt a biztonsági testületek volt tagjai is. Eleget tettünk a rokkantnyugdíjasokat tömörítő szervezetek kérésének, így a nyugdíjkorhatárt elérők szintén 606,30 euró 13. nyugdíjat kapnak” – mondta Tomáš, és hozzátette, a kormány év közben bármikor folyósíthatja a 13. nyugdíj egy részét, ha ez szükségessé válik.
A költségek idén elérik a 828 millió eurót. „De ez nem a teljes összeg, mert az idei kiadások közé számítódik az előző 13. nyugdíjra kifizetett plusz 300 millió euró. A Költségvetési Felelősségi Tanács számítása szerint az áfán keresztül ezekből mintegy 100 millió euró folyik vissza az államkasszába” – mondta a miniszter. A kifizetésre a Szociális Biztosító forrásai mellett az állami költségvetésből is át kell irányítani összegeket.
A 13. nyugdíj az előző évi átlagnyugdíj összege lesz. A miniszter szerint azért választották ezt a megoldást, hogy kombinálják a nyugdíjjogosultság nagyságát és a szolidaritás elvét. „Ezáltal ugyanis egyforma 13. nyugdíjt kapnak azok, akiknek magasabb a nyugdíja, és azok, akiké alacsony” – tette hozzá.
Tomáš elmondta, hogy a módosításokkal eleget tettek az Európai Bizottság kompenzációs elvárásainak a korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatban. „Tehát a törvénnyel teljesítettük a Bizottság nyugdíjrendszer fenntarthatóságával kapcsolatos elvárásait, és ezzel már nem lesz gond a helyreállítási tervvel kapcsolatos feladatok teljesítése során” – zárta a miniszter.
Az idei évtől már nem szociális segély lesz a 13. nyugdíj, hanem a nyugdíjellátás részeként fizeti ki a Szociális Biztosító, a parlament csütörtökön fogadta el a szociális biztosításról szóló törvény módosításait.

TASR

hirdetés
Previous articleDolinková a megelőzést hangsúlyozta a Nárciszok napján
Next articleKomárom egy lépéssel közelebb a továbbjutáshoz