HAZA BELFÖLD Top Secret: A Smer elérte, hogy a bizottság már ne vizsgálja az...

Top Secret: A Smer elérte, hogy a bizottság már ne vizsgálja az ügyet

975
hirdetés

A Katonai Hírszerzés ellenőrzésére létrehozott különleges parlamenti  bizottság valószínűleg már nem fog a Hírszerzésnél történt állítólagos gazdasági visszaélésekkel foglalkozni.
„A kormánypárti képviselők többsége ugyanis elfogadtatott egy határozatot, amely szerint a bizottság befejezi ténykedését ezzel az üggyel kapcsolatban, és az egész kezdeményezést a miniszter kezébe helyezi” – jelentette be a sajtó képviselőinek a bizottság elnöke, Martin Fedor (SDKÚ-DS). „Ez azt jelenti, hogy a bizottságbeli kormánypárti társaim úgy döntöttek, megelégszenek a miniszter fogalmazásról szóló magyarázkodásával” – fűzte hozzá.
Fedor szerint a bizottsági ülés légköre egészen eddig építő jellegű volt, és a kormánypárti képviselők nem gördítettek akadályokat a bizottság tevékenysége elé. Csütörtökön a bizottság a védelmi minisztérium épületében ülésezett, ahol a tagjai meghallgathatták azoknak az embereknek a véleményét, akik közvetlenül felelősek a Katonai Hírszerzés egyes részeiért. Fedor úgy véli, nem volt ok arra, hogy a bizottság a szóban forgó ügyben befejezze a munkáját. „Ma győzött a Smer többségi gépezete” – jegyezte meg. A bizottság tagjai egyúttal megbízták őt azzal, hogy készítsen jelentést a bizottság üggyel kapcsolatos eddigi tevékenységéről.
Ľubomír Galko (SaS) volt védelmi miniszter, aki szintén a bizottság tagja, azt állítja, hogy a bizottság tevékenységének befejezéséről szóló határozat sem gátolja meg őt abban, hogy az üggyel továbbra is foglalkozzon. „Nekem mindenféle smeres bábuk biztosan nem fogják be a számat, és továbbra is foglalkozni fogok azzal, mi történik a védelmi minisztérium titkosszolgálatánál” – jelentette ki újságírók előtt. Mint mondta, a bizottság csütörtöki tárgyalásán bebizonyosodott, hogy több jelentés is létezik a Katonai Hírszerzésnél folyó gazdasági visszaélések gyanújáról. „Ezekhez az iratokhoz nekünk, képviselőknek a bizottság tagjaiként megtagadták a hozzáférést” – jelentette ki Galko.
A különleges ellenőrző bizottság nem nyomozó szerv, már most a megszabott kereteken felül ténykedett a szóban forgó ügyben – vélekedik Daniel Duchoň (Smer-SD) bizottsági tag, aki szerint a kivizsgálással annak a szervnek kell foglalkoznia, amely erre hivatott, azaz az ügyészségnek.

TASR/Felvidék.ma, dé

hirdetés
Previous articleMegújult a dunai bástya
Next articleBerényi és Bugár az autonómiáról is vitáztak