HAZA RÉGIÓ Megújult a dunai bástya

Megújult a dunai bástya

863
hirdetés

fullÚj kiállítótérrel és rendezvényhelyszínnel bővült a Monostori erőd dunai bástyája Komáromban. A Kikötői Fogadótér beruházás az Új Széchenyi Terv támogatásával összesen 444 millió forintból valósul meg. A fejlesztéssel a Nonprofit Kft. a dunai turisztikai forgalmat szeretné bővíteni, és minél színvonalasabban kiszolgálni. A projekt átadó ünnepség június 8-án 17 órától lesz a Bástya előtti Duna-parti sétányon, a közönséget egész nap ingyenes programok várják.

A projektgazda, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. 2010. januárjában nyújtotta be pályázatát a Közép-Dunántúl Operatív Programhoz, amelyben a projekt megvalósítási költségeihez kért támogatást. Az eredményes pályázattal a nettó 444.044.779 forint elfogadott megvalósítási költséghez 365.6244.047 forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv turizmusfejlesztésre szánt regionális keretéből. A szükséges önrészhez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 72 millió forintot, Komárom Város Önkormányzata közel 11 millió forintot biztosított.

Bár a Monostori Erőd szinte egész területe bejárható, a Dunai Bástya üresen álló alsó szintje korábban nem volt látogatható. A mostani felújításának köszönhetően mintegy 1200 négyzetméteren jött létre komplex kiállítótér, valamint szolgáltatói tér (fogadótér és rendezvényterek), mindezekkel lehetőség nyílt az Erőd a jelenlegi szolgáltatásainak bővítésére. A Duna partján álló épületrész megújult terei alkalmassá váltak rendezvények, családi események, esküvők, konferenciák szervezésére, akár a látogatóforgalom zavartalan fenntartása mellett is. A Kikötői Fogadótérben a folyami áruszállítás hőskorát, a dunai hadihajózás történetét és a Duna-menti mesterségek hagyományait bemutató kiállítások létesülnek. A projekt révén megvalósuló fejlesztés a Monostori Erőd Hadkultúra Központ más fejlesztéseivel együtt fontos lépést jelentenek a társaság átfogó célja felé: a Komáromi Erődrendszer a jövőben egy komplex, önfenntartó, euro-regionális rangú, határon átnyúló kulturális központ, és egyben az ország egyik legjelentősebb idegenforgalmi attrakciójává váljon.

A projekt során végzett építési és felújítási munkák előkészítése, tervezése a műemléki követelményeknek megfelelően történt, az épület térszerkezete, boltozatai és felületei eredeti szépségükben láthatók, új helyiségek csak minimális mértékben, a kiszolgáló funkciók biztosítására jöttek létre. Az innovatív elemeket is alkalmazó felújítással elkészült belső terekben a fogadótér, valamint állandó és időszaki kiállítások kaptak helyet. Az állandó kiállítás részeként kiállítják a dunai áruszállítás egyik tipikus hajójának, az úgynevezett bőgőshajónak 9 méter hosszú makettjét. Ez a továbbiakban interaktív foglalkozások kelléke lesz, a kapcsolódó helyiségekben pedig a Duna-menti mesterségek (halászat, aranymosás, hajóácsok) emlékeit felidéző, relikviáit bemutató installációkat lehet majd megtekinteni. Ezen a helyszínen további múzeumpedagógiai foglalkozások és egyéb turisztikai szolgáltatások is bekerülnek majd a teljes programkínálatba.

A projekthez kapcsolódóan a Monostori Erőd korábbi dunai kikötőjének fejlesztése halaszthatatlanná vált, amely két szakaszban valósul meg. A nagyobb hajók fogadására is alkalmas kikötői ponton létesítéséhez először a parti létesítmények megújítására, kapacitásnövelésére volt szükség, amely munkálatok az MNV Zrt. beruházásban készültek el 2012-ben. Ezt követően a közeljövőben kerül sor az új ponton létesítésére, amely – üzembe helyezése után – a Duna vízállásától függetlenül bármikor fogadni tudja az impozáns környezetben kikötni szándékozó hajókat, méretüktől függetlenül. E megújuló kikötőhöz fog kapcsolódni a most átadásra kerülő, kulturált látogatóforgalmi fogadótér és várótér, amely a Világörökség címre pályázó Erőd hajóval érkező vendégeinek fogadását, kiszolgálását képes majd biztosítani. A fogadótérben információs pont, ruhatár, szociális blokk készül, és lehetőség lesz az Erődbe történő belépéshez is jegyet váltani.

A fejlesztés ünnepélyes pillanat a Monostori Erőd életében, ezért az átadóval egybekötve a június 8-i nyitóünnepségre egész napos ingyenes programot szervez eddigi partnerei közreműködésével. A Duna-parti sétányon többek között különleges bábszínházi előadással, extrém kerékpáros bemutatóval, hagyományőrzőkkel, a Kajárpéci Vízirevü színházi produkciójával, a Csángálló Zenekar, illetve Ferenczi György és a Rackajam koncertjeivel várják a családokat, érdeklődőket. A programokról bővebben az Erőd honlapján lehet tájékozódni.

A Monostori Erőd a Komáromi Erődrendszer tagjaként 1850 és 1871 között épült. Az örökkévalóságnak épített létesítmény azonban elkészültével szinte egy időben, a korszerű haditechnika megjelenésével elvesztette hadászati jelentőségét. A Dunai Bástya, más néven Parancsnoki torony az Erőd legfontosabb része, önállóan is védhető egység. Az épület egy földdel fedett, árkokkal csaknem teljesen körülvett, középudvaros, zárt patkó alakú, háromszintes ágyútorony.

Az első világháború békeszerződése az erődrendszert kettévágta: a Monostori Erőd, a Csillag Erőd és az Igmándi Erőd Magyarország területén maradt, míg az Öregvár, az Újvár és a Nádor-vonal Szlovákia területén, Észak-Komáromban található.

komarom.hu

hirdetés
Previous articleJuniális a gyermeknap alkalmából
Next articleTop Secret: A Smer elérte, hogy a bizottság már ne vizsgálja az ügyet