HAZA BELFÖLD SaS: Számos problémát szülne a vasárnapi zárvatartás

SaS: Számos problémát szülne a vasárnapi zárvatartás

372
hirdetés

Számos problémát okoz a vasárnapi zárvatartásra vonatkozó javaslat – reagált az ellenzéki SaS Martin Čepček (frakció nélkül) parlamenti képviselő indítványára.

illusztráció, Pixabay

Ján Oravec, az SaS gazdasági szakértője szerint az elképzelés negatívan érintené a vállalkozókat és a fogyasztókat is, ráadásul a parlamentben nemrég szavazták meg a kormánypártok és az ellenzéki Smer-SD képviselői a hétvégi és az éjszakai munkavállalásért járó pótlék emelését.
„Čepček képviselő az emberek szabad döntését korlátozná. A saját ideológiai meggyőződéséből kiindulva abszurd módon előírná nekik, hogy mikor mit csinálhatnak, ahelyett, hogy ilyen nehéz helyzetben az embereknek próbálna reális segítséget nyújtani. Az eredmény az lenne, hogy több családban gond lenne a bevásárlással, mert nem mindenkinek jut rá ideje hét közben és szombaton, amikor ezután tömve lennének a boltok” – mondta Oravec.
Az SaS szerint az eladók egy része előnyben részesíti a hétvégi munkavállalást, mert több pénzt kap érte, és az ezért járó szabadnapot használja ki arra, hogy a családjával legyen. „Ha bevezetik a vasárnapi zárvatartást, kevesebbet fognak keresni, ami az infláció miatt most különösen kellemetlen” – jegyezte meg Marián Viskupič (SaS).
„A hétvégi pótlék emelése után ez az egész teljesen abszurd. Nem értem, miért akarnak egyesek folyton parancsolgatni a polgároknak, tiltani és helyettük dönteni” – tette hozzá Viskupič.
A javaslatot már bírálta Daniel Krakovský, a Szlovákiai Kiskereskedők Kezdeményezésének elnöke is, a társulás szerint populista és megosztó kezdeményezésről van szó. „Végül az alkalmazottak fizetnének rá, akiknek a hétvégi bérpótlékát, valamint a minimálbért tavaly emelték meg a képviselők” – mondta.

TASR

hirdetés
Previous articleRekordszámú álláshirdetést tettek közzé tavaly a munkaadók
Next articleA Jókai palacsinta lett Dél-Komárom étele!