HAZA HÍR-MIX Sajtóreggeli a város vezetőivel

Sajtóreggeli a város vezetőivel

817
hirdetés

10987660_800814156666750_7013148697339229476_o

Tegnap reggel Komárom polgármestere Stubendek László és Keszegh Béla alpolgármester egy jó hangulatú sajtóreggelin tájékoztatta az újságírókat a város terveiről, a költségvetés tervezett keretszámairól, új tételeiről.

Néhány az új tevek közül:

  • Belváros/centrum program: Erre 40 ezer eurót szánnak, mégpedig a parkolási díjak bevételeiből (parkolás évi kiadása 118 ezer, bevétel 160 ezer euró). Leginkább azon környék rendbehozatalára, komfortossabbá, szebbé tételére, ahol az autósoknak parkolási díjat kell fizetniük, tehát a belvárosban. Fontos, hogy az autósok érezzék, hogy a befizetett pénzük látható, transzparens módon, a város érdekében van elköltve. Igyekeznek már március 15-ig néhány dolgot ebből végrehejtani, pl. a graffitik és az illegális plakátok eltávolítása már el is kezdődött. A parkokban új padok lesznek elhelyezve, illetve a megrongáltakat rendbehozzák. Folynak már tárgyalások szponzorokkal kb. 70 új pad megvételének támogatásáról is.

Újságírói kérdésre Keszegh alpolgármester elmondta, hogy nem tartja szerencsésnek a jelenlegi parkolási szerződés konstrukcióját, de sajnos 2016 októberéig még az alapján kell működnie a rendszernek, mivel csak akkor jár az le.

  • Lakótelep program: Évi 50 ezer euróból fokozatosan az egyes lakótelepek kisebb-nagyobb „szépséghibáit“ orvosolnák. Pl. a járdák kijavításával, homokozók rendbetételével, új padokkal esetleg fák kiültetésével, stb.

Itt az alpolgármester fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a járdajavítást nem arany áron tervezik. Ezzel óvatosan célzott az utóbbi időszak egyik-másik enyhén szólva drágának tűnő járdarevitalizációjára.

  • Civil alap: Évi 10 ezer eurót szánnának azon civil kedvezmények támogatására, melyek a városnak segítenének különböző módok. Pl. ha egy civil szervezet szeretné ingyenesen saját kezdeményezésből lefesteni, kipofozni valamelyik városi épületet, tulajdont arra a város adna pénzt festékre, ecsetekre. Ennek az egyik, talán legnagyobb hozatala az volna, hogy mobilizálná a város lakóit is.

A pénzek kiosztásáról a városfejlesztési komisszió döntene.

Ezen kívül még többek közt elhangzott, hogy a kultúrára 60 ezer eurót szánnak (tavaly 51 ezer volt), sportra 250 ezret (tavaly 237 ezer), a városi rendőrségre pedig 621 ezret (tavaly 528 ezer volt). A rendőrség létszáma jelenleg nem teljes, ezért most plusz három fő felvételét tervezik.

Azon kérdésre, hogy mi lesz a COM-MÉDIA alkalmazottainak ki nem fizetett februári fizetéseivel a polgármester úr elmondta, hogy már tárgyaltak a cég igazgatójával és rögtön a költségvetés jóváhagyása után a cég megkapja a pénzt, természetesen visszamenőleg is. A törvény ugyanis nem engedélyezi a városi k.f.t. támogatását addig, amíg nincs a költégvetés jóváhagyva.

További újságírói kérdések természetesen kitértek a legaktuálisabb, legforróbb témára a KOMvAK-ra is. Az alpolgármester elmondta, hogy az alapszabály módosítását/szigorítását mindenképpen szeretnék elérni már a jövő heti közgyűlésen. Másik kérdésre elmondta, hogy a felügyelőtanács összetételében mindenképpen szükséges a változtatás, mivel a tagjait a képviselőkből is töltik fel. Az igazgatótanács tagjainak a cseréje egy másik lapra tartozik. Nem kizárt, hogy ez is felmerül a következő gyűlésen. Az alpolgármester továbbá elmondta, hogy a hivatalvezető és a pénzügyi komisszió egyik tagja szinte napi rendszerességgel vizsgálódik a cégben. Ezen felül természetesen komoly átvilágítást fog kérni a város, mégpedig az eddigi rendszeres könyvvizsgáláson túl egy másik új könyvvizsgálóval is.

Az alpolgármester véleménye szerint tarthatatlan az, hogy pl. egy komoly jelzálogszerződésről a város mint tulajdonos az internetről értesüljön. Továbbá azt sem gondolja, hogy a cég prioritásai közé tartozzon egy nyaralóvásárlás 40 ezer euróért, mikor esetleg likviditási gondjai lehetnek. Viszont kihangsúlyozta, hogy szakmai síkon, ellenőrzések alapján és nem bulvár stílusban kell hozzáállni a dolgokhoz.

Fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a város jelenleg nem csak a KOMvAK-al foglalkozik, hiszen jelenleg is folynak tárgyalások befektetőkkel néhány száz új munkahely létrehozásáról, továbbá már most két új pályázatot beadott a város és különböző kiállításokra is készül turistacsalogatás céljából.

Az alpolgármester úr továbbá tájékoztatott arról is, hogy a főellenőr a városi közbeszerzések ellenőrzése kapcsán is talált hibákat, hiányosságokat.

Ezekről majd a későbbiekben részletesen fognak tájékoztatni.

 

dunatajonline / dunataj.sk

hirdetés
Previous articleKomárom lemond a geotermikus hőerőműről
Next articleKoszorúcska a Selye gimiben a´ la III.B, C