HAZA RÉGIÓ Komárom lemond a geotermikus hőerőműről

Komárom lemond a geotermikus hőerőműről

706
hirdetés

illustreKomárom lemond a hőellátást biztosító geotermikus erőmű megvalósításáról és visszaadja a beruházásra elnyert 465 millió forintos támogatást, mert nem tudja biztosítani a projekt 700 millió forintos önrészét – erről döntött szerdai ülésén a képviselő-testület.

    Molnár Attila (Fidesz-KDNP) polgármester előterjesztése szerint a Microsoft-Nokia cégcsoport komáromi gyárának bezárása miatt a költségvetés bevételei 1,2 milliárd forinttal csökkentek, ezért az önkormányzat csak a kötelező feladatok ellátására költhet és le kell állítaniuk minden beruházást és felújítást.
    A projekttel kapcsolatban még nem hívtak le támogatást, így visszafizetési kötelezettség nem keletkezett. A város elkötelezett a beruházás mellett, hiszen önerőből jelentős összeget áldozott a szeizmikus vizsgálatokra és az engedélyeztetésre. Az önkormányzat a költségvetés stabilitásának megteremtése után keresi a megvalósítás lehetőségeit – tette hozzá a polgármester.
    A geotermikus rendszer tervei szerint két termálkutat, valamint visszasajtoló kutakat fúrtak volna. A meleg vízzel elsősorban iskolákat és óvodákat fűtöttek volna, de 3 Celsius fokos külső hőmérsékletig az összes távhőfogyasztót képesek lettek volna ellátni.
    A geotermikus hőellátó rendszer kiépítése éves szinten 1,2 millió köbméter földgáz felhasználását válthatta volna ki. A költségmegtakarítás meghaladta volna a 110 millió forintot, így a beruházás tíz év alatt térült volna meg.


MTI

fotó: illusztráció

hirdetés
Previous articleTényleg szükség van a kétnyelvű Kauflandra? Egyértelműen igen
Next articleSajtóreggeli a város vezetőivel