HAZA BELFÖLD Parlamenti őrséget szeretne a szlovák törvényhozás elnöke

Parlamenti őrséget szeretne a szlovák törvényhozás elnöke

754
hirdetés

A politikai kultúra javításának és a fegyelmezetlen képviselők megrendszabályozhatóságának céljából bevezetné a parlamenti őrség intézményét Pavol Paska, a szlovák törvényhozás elnöke, aki elképzelését csütörtökön ismertette újságírók előtt a pozsonyi parlamentben.

A javaslat előzménye, hogy a szlovák parlamenti ellenzék egyik független képviselője, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom listáján mandátumot szerzett Alojz Hlina a közelmúltban az egyik parlamenti ülés során rátámadt az egyik kormánypárti (Irány – Szociáldemokrácia – Smer-SD) képviselőre és lelökte a székéről, mivel az – véleménye szerint –  sértő megjegyzést tett személyére.
„Számomra is meglehetősen visszás ez a javaslat, de jelenleg nincs eszközünk arra, hogy betartassuk a törvény alapelveit” – mondta elképzelésének szükségességét indokolva Pavol Paska, utalva arra, hogy a jelenlegi házszabály alapján a képviselők egymás ellen intézett szóbeli támadásai ugyan pénzbírsággal sújthatóak, ám a jogszabály fizikai támadás szankcionálásával nem számol.
A házelnök a parlamenti őrség intézményének létrehozását a házszabály módosításával valósítaná meg. Ennek a jogszabálynak a módosításáról egyébként éppen ezekben a napokban tárgyal a plénum. Így a házelnök a jelenleg második olvasatban lévő törvény visszatartására tett javaslatot, hogy abba az általa kidolgozott módosítást is belevehessék.
Pavol Paska javaslata szerint a parlamenti őrségnek joga és feladata volna, hogy a parlamenti ülés rendjét megzavaró és a házelnök felszólítását figyelmen kívül hagyó képviselőket kivezesse az ülésteremből. „Hiszem, hogy ezt az intézményt soha nem kell majd alkalmazni” – vélekedett ez utóbbi kapcsán a házelnök.
A javaslatra több ellenzéki képviselő is elutasítóan reagált. Alojz Hlina –  akinek viselkedése a házelnök szerint „a törvényt ihlette” – sajtótájékoztatót hirdetett az ügy kapcsán.

MTI

hirdetés
Previous articleTovább lassult az infláció Szlovákiában
Next articleKárpótlást követelnek Szlovákiában is a cseh cipőkirály örökösei