HAZA GAZDASÁG Tovább lassult az infláció Szlovákiában

Tovább lassult az infláció Szlovákiában

1197
hirdetés

inflSzlovákiában az infláció éves szinten 1,3 százalékra mérséklődött augusztusban – derült ki a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) által csütörtökön nyilvánosságra hozott adatokból.

Az infláció éves szintű összehasonlításban 2012 decembere óta folyamatosan mérséklődik.
Havi szinten a fogyasztói árak visszaesése volt megfigyelhető augusztusban. Az utolsó nyári hónapban havi szinten 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, Szlovákiában az infláció dinamikája legutoljára a 2009-es év elején volt ilyen alacsony.
Az infláció ütemének alakulását a vizsgált időszakban szlovák banki elemzők szerint leginkább a főbb élelmiszerek, a zöldségek és gyümölcsök szezonális jellegű árcsökkenése, valamint kisebb mértékben a távközlés és az üzemanyagok árának enyhe csökkenése befolyásolta. A szakértők szerint az 12 hónapra visszatekintő infláció ütemének augusztusban tapasztalt mérséklődésére, valamint a havi szintű deflációra számítani lehetett, ám a mértéke némileg meghaladta a várakozásokat.
Boris Fojtík, a Tatra Banka elemzője szerint az infláció üteme várhatóan tovább mérséklődik az év hátralévő részében. Ezt a jelenséget erősíti majd a jó mezőgazdasági termés is. Véleménye szerint a fogyasztói árak éves szintű emelkedése az év végéig akár 1 százalék körüli szintre is csökkenhet.

MTI

hirdetés
Previous articleAz OKS is Berényi Józsefet támogatja
Next articleParlamenti őrséget szeretne a szlovák törvényhozás elnöke