HAZA BELFÖLD Kárpótlást követelnek Szlovákiában is a cseh cipőkirály örökösei

Kárpótlást követelnek Szlovákiában is a cseh cipőkirály örökösei

749
hirdetés

187px-Bata.svgKárpótlást követelnek Szlovákiától is a cseh cipőimpérium társalapítója, Jan Antonín Bata örökösei. A család szlovákiai vagyonát a Benes-dekrétumok alapján kobozta el a II. világháború után a korabeli csehszlovák állam.     

    Csehországi kárpótlási követelését a család már idén áprilisban benyújtotta, az ügy rendezése folyamatban van.
    A szlovák pénzügyminisztérium pénteken megerősítette, hogy a kárpótlási kérelmet megkapta. Tomás Pecina, a Bata család jogi képviselője szerint az örökösök egymilliárd euró értékű vagyonért követelnek kárpótlást a szlovák államtól.
    John Nash, Jan Antonín Bata unokája újságíróknak pénteken Partizánskéban (az 1948-as kommunista hatalomátvételig Batovany) azt mondta, hogy az ügy részleteit a család a jövő héten hozza nyilvánosságra.  
    „Nem tudom megjósolni az eredményt, de úgy vélem, hogy jogilag és erkölcsileg is követelésünk nagyon megalapozott” – mondta Nash újságíróknak. Pecina szerint a Bata örökösek a pénzbeli kárpótlást részesítenék előnyben.
    A szlovák pénzügyminisztérium a Bata örökösök követelését nem kívánta kommentálni, azzal, hogy előbb át kell tanulmányoznia a dokumentumokat.  
    A morvaországi Zlínben székelő Bata konszernnek 1948-as kommunista fordulat előtt több vállalata is volt. Ipari központot épített ki Batovanyban, Svitben, Érsekújvárban és Bossányban (Bosany). Részvénytársaság útján a család birtokában volt a Bajmóci kastély is.  
    Csehországban a cipőimpérium társalapítójának leszármazottai 56 millió koronát követelnek az államtól. Szerintük ennyit ér ma az a vagyon, amelyet 1947-ben vett el a csehszlovák állam Jan Antonín Batától azzal az indoklással, hogy az érintett a II. világháború alatt kollaborált a nácikkal. A Bata cég cipőket gyártott a Wehrmacht katonáinak. A vagyonelkobzásra a Benes-dekrétumok alapján került sor.
    A prágai városi bíróság azonban 2007-ben felülvizsgálta a háború utáni pert és Jan Antonín Batát végérvényesen felmentette a nácikkal való együttműködés vádja alól.
    Kiderült: levéltári dokumentumokkal bizonyítható, hogy a Bata cég rendszeresen támogatta a londoni csehszlovák kormányt, és a számlájára esetenként több tízezer dollárt utalt át. Jan Antonín Bata a háború kezdetén lehetőségei szerint alkalmazottait is segítette. Cége mintegy 300 zsidó alkalmazottját például családtagjaikkal együtt Latin-Amerikába küldte dolgozni, kimenekítette őket Csehországból, megmentette őket a gázkamráktól.
    A leszármazottak ennek alapján döntöttek úgy, hogy az 1947-es vagyonelkobzás igazságtalan volt, s őket megilleti a kárpótlás.
    Jan Antonín Bata, az első cégvezető, Tomás Bata mostohatestvére volt.
    A mai hivatalos cseh és szlovák álláspont szerint azonban a Benes-dekrétumok alapján hozott döntések megmásíthatatlanok és sérthetetlenek. A jelenleg hatályos törvények szerint nem fizethető ki kárpótlás olyan vagyonért, amelyet a Benes-dekrétumok alapján, illetve az 1948 februári kommunista hatalomátvétel előtt államosítottak, vagy koboztak el.

MTI

hirdetés
Previous articleParlamenti őrséget szeretne a szlovák törvényhozás elnöke
Next articleA bundabotrányban Szlovákia is érintett