HAZA vélemény OLVASÓI LEVÉL: Katasztrófális helyzet a virágkertészetekben!

OLVASÓI LEVÉL: Katasztrófális helyzet a virágkertészetekben!

1772
hirdetés

Engeggyék meg, hogy egy levélben tájékoztassam Önöket, és Önökön keresztül esetleg az országot, világot, a virágkertészetekben, virágüzletekben kialakult katasztrófális helyzetekről.

A koronavírus járvány és az általa kalakult rendkívüli állapotok miatt óriási a baj a virágkertészetekben!

Retkes Ákos vagyok, 40 éves, magánvállalkozó, kertészmérnök.
Virágkertészetem van Búcson, (Komáromi járás), mely családi vállalkozásként üzemel.
Kertészetünk tavasszal árvácska, muskátli, balkonnövény és egynyári virág termesztésével foglalkozik. Ősszel pedig cserepes és vágott krizantémot termesztünk.
A komáromi, érsekújvári és lévai járásban kb. 40 virágüzletet, kertészeti árudát látunk el virággal.
Az idei tavaszi szezont, épp, hogy elkezdtük volna, amikor jött a koronavírus és az álltala meghozott rendeletek.
Mivel szezonális termékekről beszélünk, ezért az árvácskát márciusi hónapban el kellett volna adnunk, de erre esélyünk sincs. Jelen pillanatban még mind egy szálig a kertészetünket „szépíti”, addig, amíg ki nem dobjuk.
A muskátli, balkonnövény, és egynyári virág szezon április elején indulna, de, hogy elindul e, arra vajmi kicsi az esély.

A Flóra Bratislava, a Gardenia Nitra és a többi virágkiállítás megrendezése már hetekkel ezelőtt kétséges volt, mostanra kiderült, hogy ezek a rendezvények elmaradnak.
Sajnos vannak Szlovákiában olyan kertészetek, akik kimondottan ezekre a rendezvényekre specializálódtak.
Az ő sorsuk hetekkel ezelőtt megpecsételődött.
Néhány napja, ezekkel a kollégákkal ellentétben, mi még bizakodóak voltunk, de mostanra kilátástalanná vált a helyzetünk.
A boltzár bevezetésével lehetetlenné vállt az árusítás, azon kertészetek számára is, akik a virágboltokat és kertészeti árudákat látják el virággal.
És akkor még nem beszéltünk a piacon áruló kofák, a kertészetekbe ellátogató virágszerető emberek, a közterületek, és parkok helyzetéről.

Mint tudjuk, ezeket a virágokat már hónapokkal ezelőtt elkezdük nevelni, amikor még koronavírusról szó sem volt. Nem kis összeget tesz ki a virágcserép, virágföld, a szaporítóanyag, a vegyszer, a műtrágya, a fűtésköltség és bérköltség, stb. amit nem tudom viszontlátunk e valaha.

Ha a legrosszabb forgatókönyv szerint alakul a sorsunk, mégpedig ha nem tudjuk eladni a a portékánkat, vagy esetleg nem kapunk állami vagy bárminemű segítséget, és az idei szezont nem vészeljük át, és nem tudjuk jövőre újrakezdeni, akkor virágot jóidejig nem fog látni senki, hiszen a virágkertészetek jelentős része bezárja kapuit – örökre.

 

Retkes Ákos, kertészmérnök

Kép: illusztráció, pixabay

hirdetés
Previous articleA Selye János Gimnázium diákjainak eredményei az e-HÓD versenyen
Next articleFolyamatosan hordják ki a városi rendőrök a szájmaszkokat Komáromban