HAZA KULTÚRA Népmesemondó Verseny Gútán

Népmesemondó Verseny Gútán

585
hirdetés

Gútán, május 2-án szervezték meg az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny területi elődöntőjét, amelyen Gútáról és a környező falvakból 25 gyermek mondott mesét.

A kiemelkedő néprajzkutatóról és folklórgyűjtőről, Ipolyi Arnoldról elnevezett, idén tizennegyedik évfolyamába lépő népmesemondó verseny célja a népmesekincs és a hagyományos mesemondás megismerése, elsajátítása és népszerűsítése. Az országos döntő helyszíne Gombaszögön lesz, június 3-án és 4-én. Országszerte 7 elődöntőt rendeznek, az elsőnek a gútai Adamis Anna Művelődési Központ adott otthont.

Ipolyi Arnold munkássága során olyan gyűjtőhálózatot alakított ki, aminek köszönhetően elmondhatjuk róla, ő az első gyűjtője és rögzítője az egész magyar nyelvterület mesehagyományának, mindezt még a 19. században. A mesegyűjtő emlékére szervezi meg már a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózattal közösen a mesemondó versenyt.

A zsűri tagjai Szénási Veronika mesemondó, Sipos Anna néprajzkutató és Méhes Kata néptánc oktató voltak, akik hangsúlyozták a tájnyelv fontosságát, a tájszólás tisztaságát és természetességét. A gútai versenyen a mesék sokszínűek voltak, több környező településen saját mesék is vannak, érdemes az idősebbeket meghallgatni, ők hogyan mondják a mesét – tanácsolták a zsűri tagjai az általános értékelésben.

Tudjuk, hogy a népmesének nincs szerzője, és szájról szájra terjedt, ezért előfordulhat egy mesének több változata is, ismétlődő elemei vannak – a szófordulatokon kívül, motívumok is ismétlődhetnek pl. mindig a legkisebb fiú a legügyesebb.

A gútai elődöntőben gútai, szímői, komáromi, perbetei, muzslai, ebedi, keszegfalvai, feketenyéki versenyzők mérettették meg magukat. A legjobbak, akik kiemelt aranysávosok lettek és a gombaszögi döntőn folytatják a versenyzést a gútai Kálmán Zsonbor, a perbetei Zahorcsek Zoé, az ebedi Síkeľa Kitti, és Pollák Zsófia Gútáról.

Weöres Sándor szerint: A mese a gyermekkor legértékesebb kincse, amely képes az időkön és kultúrákon átívelve összekötni az embereket. – ez a verseny ennek kiváló bizonyítéka.

Vadkerti Neszméri Csilla, dunataj.sk

hirdetés