HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Elveszve a virtuális világban

Elveszve a virtuális világban

2049
hirdetés

Biztosra veszem, hogy szülőként nem vagyok egyedül azzal élethelyzettel, a digitális eszközök megjelenésével nem ezt az offline életvitelt képzeltem el gyermekemnek.

A mai kor szülője sokkal jobban el van veszve, nehéz dolgunk van.

Grafika: Brinzik A.

A gyerekek digitális világban töltött ideje átveszi az irányítást, megszűnik náluk az az időkorlát, amely szabályozni tudná az eszközök használatát. A cél pedig nem lehet más, minthogy minimálisan eltölteni az időt a televízió, mobiltelefon, és játékok előtt.
A Komáromban tartott „Digitális fogyókúra – otthoni digitális szabályok gyermekeink mentális egészségéért” előadásán elhangzott, a gyerekek 6-8 órát is eltöltenek a virtuális térben.

Egy óriási szám, leírni is elképesztő! 6-8 óra, amelyet más tevékenységgel is tölthetne.

  • több időt tölthetne az iskolai tananyaggal
  • megnövekedhetne a családi beszélgetésekre fordított idő
  • megszaporodhatna a családi séták alkalmai
  • sportolhatna
  • könyvet olvashatna

Ezek mind-mind olyan tevékenységek, melyek lényegesen többet érnek, minthogy a gyerekek pörgessék a játékokat! Nem gondoljuk? Kedves szülők, hát ébresztő!

Igen, a könyvolvasás! Sokszor úgy érzem, ha körülnézek a környezetemben, azt látom, felnevelünk egy társadalmat, mely nem tudja magát kifejezni. Az eltúlzott digitális függőség káros hatással van verbális kommunikációjukra, ezen kívül negatívan is befolyásolhatja a gyermekek társas és szociális viszonyait.

A szülői példamutatásnak ebben az esetben is mérvadónak kell lennie.
A szakemberek azt vallják, először a szülőket kell lehozni az eszközökről, nekik kell először nyújtani a segítséget. Ha ők képesek szabályozni idejüket a digitális eszközök használatánál, akkor a jó példa ragadós lehet, és hatékony koordinálással a gyerekeknél is alkalmazható. Ez egy komoly 24 órás felügyeletet igényel! Ezen kívül a 16-18 éves korban lévő gyerekeknek lenne csak szükségszerű okostelefont adni a kezükbe.

Az lenne a célszerű, ha otthon a szülő és a gyermek sokat beszélgetnének erről, ennek fentebb leírt káros hatásairól. Az igazán minőségbeli változás akkor állhat be, ha a gyermeknek megvan a bizalmi kapcsolata a szülővel, hajlik az otthoni jó szóra, és mindeközben a példát is látja, tehát ha a szülő ugyanúgy mellőzi a közösen eltöltött időnél okostelefonhasználatot.

Ön szembesül azzal a helyzettel, hogy gyermeke sok időt tölt a virtuális térben? Tudják ezt közösen kezelni?

Szakemberek kimutatták, hogy csökken a gyerekek IQ-ja a digitális eszközök megjelenésével, az eszközök lerombolják az érzelmeiket. Ám hiába a magas IQ, ha nincs mellette az érzelmi inteligencia, az EQ. Ma már bizonyított tény, hogy a siker és a boldogság eléréséhez az érzelmi inteligencia a mérvadó.

Hol van ebben az iskola szerepe? Karöltve kellene, hogy együtt működjenek a szülők és az oktatási intézmények. Hiába lenne hajlandóság az egyik fél részéről, ha a másik fél ebben nem partner.

Az UNESCO becslése szerint már minden negyedik ország betiltotta az okostelefonok használatát az iskolában, mivel teljesítményükön is meglátszott, hogy figyelmük nem öszpontosult az iskolai tananyagokra. Mint írták: „A digitális technológia, és vele együtt a mesterséges intelligencia soha nem kerülhet az oktatás emberközpontúsága elé, nem helyettesítheti a személyes interakcióval történő tanítást.“

Egy személyes példával is szeretnék szolgálni. Két nagyobbik gyermekünk nem egész másfél éve, 2022 Karácsonyára kapták meg első okostelefonjukat, hozzáteszem, fiunk az utolsók között volt az osztályból, akinek még nem volt. Férjemmel, mikor mi is megtapasztaltuk, mennyire eltereli a figyelmüket, fél éven belül kicseréltük nyomógombosra. Hamar rájöttünk, ahhoz, hogy elérjük egymást, abszolút elegendő egy egyszerű nyomógombos készülék. A gyerekeknek nincs szükségük „okos dolgokra“, mert akkor mi, szülők, kivesszük a kezükből azt a lehetőséget, hogy igazi mérhető tudásra tegyenek szert. Az „okos eszközök“ helyettük fognak gondolkodni. Tényleg ezt akarjuk? Egy olyan világot teremteni, ami elragadja a figyelmüket az élet valós értékeiről?

Feltétel nélkül abban hiszek, mi szülők tudjuk csak ezt tudatosan irányítani, szép szóval, kellő türelemmel elmagyarázni, kisfiam, kislányom, Neked erre még nincs szükséged. És minél több szülő csatlakozik ehhez az osztályban, annál gördülékenyebben veszik a gyerekek is, hogy nekik bizony nem lesz menő a telefonjuk.

Ne feledjük, mi szülők vagyunk az elsődleges mintaadók. Rajtunk áll, mit adunk át a jövő generációjának, milyen példával szolgálunk előttünk. Az Ő tudásuk, a mi kezünkben van. Sáfárkodjunk hát jól vele.

Brinzik Angéla, 4 gyermekes családanya

hirdetés
Previous articleA környezetvédelmi tárca tisztában van a tigrisszúnyog jelentette veszéllyel
Next articleTragikus kimenetelű közlekedési balesetben életét vesztette egy 34 éves nő