HAZA vélemény KFC, mint tehetségtemető?

KFC, mint tehetségtemető?

1104
hirdetés

A napokban hirdette meg a Szlovák Labdarúgó Szövetség az U21-es válogatott keretét, amely megkezdi a hazai rendezésű, korosztályos Európa-bajnokságra való felkészülést. Ennek apropójából a II. liga hivatalos Facebook-oldalán megjelent egy poszt, melyben a bajnokság színvonalát dicsérve kiemelik, hogy a legtöbb másodosztályú csapat delegál játékost a keretbe, vagy a tartalékjátékosok közé.

Utánanéztünk, hogy a már hatodik éve a II. ligában vitézkedő, a Kárpát-medencei akadémiai rendszerre támaszkodó, a tabella 3. helyén álló, a stadionépítés, a tehetségközpont, ill. az akadémia kiépítéséről nagyot merni álmodó KFC ad-e már játékost a korosztályos válogatottnak?
Hát nem. A tizenhat csapatból csupán négy csapat nem büszkélkedhet válogatott behívóval: Komárom, Garamszentkereszt, Homonna és Alsókubin. Azaz nyilván nem szükséges hozzá a modern, kiépített háttér, hogy egy játékos a válogatott közelébe kerüljön. Az olyan Eperjes, aki bár vezeti a II. ligát, de se stadionja, se akadémiája nincs, de még a kiesés elől minden szalmaszálba kapaszkodó, szerény forrásokkal rendelkező Récse is behívóval büszkélkedhet.
De mi az oka a KFC mellőzésének? Az indokról már korábban is írtunk: ha a KFC nem bízik a fiatal játékosaiban, akkor a válogatottnál sem fognak. Mikor öt évvel ezelőtt a KFC sokáig az élmezőnyhöz tartozott és végül az 5. helyen végzett a II. ligában, 21.6-os átlagéletkorával a mezőny második legfiatalabb keretét adta. Most a liláké a harmadik legöregebb csapat a maga 25.8-as átlagélekorával és hosszú évek óta ők az az egylet, amelyik a legkevesebb pénzjutalmat teheti zsebre a fiatal játékosok pályára küldetésért.


Mi történt az eltelt öt év alatt?
Biztos, hogy helyes az az út, amit a KFC követ?
Ez az a vezetőség, amelynek továbbra is egyengetnie kell a komáromi futball jövőjét?
Miért maradjon egy fiatal a KFC-nél, ha a klub láthatóan nem bízik a fiatalokban, nem tud deszkát nyújtani az felnőtt labdarúgáshoz szükséges elrugaszkodáshoz?

A. K.

kép: facebook

hirdetés