HAZA vélemény Malina Hedvig ügyében össze tud-e fogni a szlovákiai magyar közösség?

Malina Hedvig ügyében össze tud-e fogni a szlovákiai magyar közösség?

858
hirdetés
45131Mint ahogyan arról korábban hírt adtunk, Bugár Béla, az együttműködés pártjából polgári párttá alakuló Most-Híd elnöke azt követően, hogy a Főügyészség Malina Hedvig ellen vádemelést kezdeményezett, azzal kereste meg a civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztalát, hogy szervezzen demonstrációt Hedvig és a demokrácia védelmében. Ennek érdekében az első lépések már meg is történtek – tudta meg a Felvidék.ma.

Április 9-én Somorján, Fórum Intézetben a Kerekasztal az MKP-val és Most-Híd képviselőivel tárgyalt arról, hogyan lehet egységesen fellépni Malina Hedvig ügyében. Az akciót szervezők és az érintett politikai pártok hírzárlatot rendeltek el, annyit azonban sikerült megtudnunk, hogy a találkozónak lesz folytatása, eredmények a jövő héten várhatók. Értesüléseink szerint a találkozón az MKP-ből Szigeti László és Bádos Gyula volt jelen, utóbbi azonban nem elsőrorban pártpolitikusként, hanem a legnagyobb szlovákiai magyar kulturális szervezet, a Csemadok országos elnökeként.
A szlovákiai magyar közösség legjelentősebb képviseleti szerveinek bontakozó összefogásáról a Kerekasztal korábban közzétett sajtóközleményéből tudhatunk meg többet.
Ebben – ahogyan azt a Felvidék.ma is megírta – a civil szervezet kifejti: már huzamosabb ideje állandó vita tárgya a kerekasztalon belül, hogy mi módon lehetne előbbre lépni a felvidéki magyarság érdekeinek képviseletében, hol találhatóak meg azok a közös pontok, melyek ideológiára, személyes ellentétekre való tekintet nélkül mindenkit odaállítanak a követelések mögé.
A civil szervezet ennek érdekében fogalmazta meg március 15. előtt az általuk szlovákiai magyarok 12 pontjának nevezett követeléseket, melyben többek között a felvidéki magyarság számára önrendelkezést, alkotmányban rögzített kisebbségi jogállást, az alkotmánysértő jogszabályok eltörlését, valamint, önálló, a felvidéki magyarság által választott kisebbségi intézményrendszert követelnek.
A Kerekasztal szándéka az volt, hogy a szlovákiai magyarok 12 pontját minden egyes felvidéki március 15-i megemlékezésen felolvassák. Főbb céljuk, hogy a felvidéki magyarság legegetőbb problémái felszínre kerüljenek és eljussanak a szlovák közvéleményhez is, csak részben sikerült. Mint írták, az elnökválasztás kampányának finisében a szlovákiai magyarok 12 pontja jobbára visszhangtalan maradt.
Tokár Géza, a Kerekasztal szóvivője a Felvidék.mának korábban úgy fogalmazott: a terv jónak tűnt, de a köztársaságielnök-választás mindezt keresztbe húzta, azt viszont nem szeretnék, ha feledésbe merülne a kezdeményezés. Mindenképpen vissza szeretnének hozzá térni azon tiltakozó akciók során, amelyeket a későbbiekben terveznek.
Az egyik ilyen demonstráció lehet a kisiskolák védelme érdekében tavaly decemberben szervezett tüntetés mintájára szerveződő Malina Hedvig melletti kiállás, ami – azok után, hogy ezt Szlovákia új államfője, a hivatalát csak júniusban elfoglaló Kiska és más vezető szlovák politikus is (verbálisan legalábbis) már megtett – igencsak időszerű volna. Ehhez azonban valóban a szlovákiai magyarság összefogása szükséges. Vajon a színfalak mögött képesek lesznek-e erre döntéshozóink?

lm, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleBerényi: Elfogadhatatlan, hogy Szlovákiában máig nem törölték el a kollektív bűnösség elvét
Next articleBud Spencert kórházba vitték