HAZA BELFÖLD Berényi: Elfogadhatatlan, hogy Szlovákiában máig nem törölték el a kollektív bűnösség elvét

Berényi: Elfogadhatatlan, hogy Szlovákiában máig nem törölték el a kollektív bűnösség elvét

809
hirdetés

Elfogadhatatlan, hogy máig nem törölték el a kollektív bűnösség elvét Szlovákiában – szögezte le Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából a párt által kiadott nyilatkozatban pénteken.

    Április 12-ét, a magyar lakosság Csehszlovákiából való kitelepítésének 1947-es kezdőnapját, 2012 decemberében nyilvánította a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjává a magyar Országgyűlés. Az emléknapra kiadott nyilatkozatában az MKP határozottan elutasítja a jogtiprást és a kisebbségekkel szembeni félelemkeltést, illetve elfogadhatatlannak minősíti, hogy a kollektív bűnösség elvét Szlovákiában mindmáig nem törölték el.
    A második világháború után az újjáalakult Csehszlovákiában a kassai kormányprogram a magyarokat és a németeket kollektívan tette felelőssé az ország „felbomlasztásáért”. A kormányprogramot nyomatékosító úgynevezett Benes-dekrétumok nyomán megszűnt a magyarság túlnyomó többségének állampolgársága, s vagyonukat is elkobozták. Később, az 1946-ban aláírt úgynevezett „lakosságcsere-egyezmény” alapján, 1947 és 1949 között Szlovákia területéről több mint 76 ezer felvidéki magyart telepítettek át Magyarországra.
    A felvidéki magyar párt elnöke közleményében rámutatott: a második világháború után a szlovákiai magyarsággal szembeni eljárásokért mindmáig sem a szlovák törvényhozás, sem szlovák politikai erő, és semmilyen közintézmény sem kért elnézést. „Elfogadhatatlan, hogy ebben az országban a mai napig nem törölték el a kollektív bűnösség elvét” – szögezte le.
    A közleményben foglaltak szerint a párt az emléknapon sajnálattal veszi tudomásul, hogy Szlovákiában a „hatalom mai birtokosai” nem tanultak a múlt századi hibákból. „Polgártársainkat akaratuk ellenére napjainkban is megfosztják állampolgárságuktól” – mutatnak rá, a hatályos szlovák állampolgársági törvény kapcsán, majd Zsák Malina Hedvig ügyére utalva hozzáteszik: „vagy hatalmi játszmák játékszerévé s üldözötté téve olyan helyzetbe hozzák őket, hogy szülőföldjük elhagyására kényszerülnek.”

MTI

hirdetés
Previous articleA X. Komáromi Egyetemi Napok negyedik napján a sporté volt a főszerep
Next articleMalina Hedvig ügyében össze tud-e fogni a szlovákiai magyar közösség?