HAZA Egyéb Letakarta Dunaszerdahelyen az SNS a Jobbik választási óriásplakátját

Letakarta Dunaszerdahelyen az SNS a Jobbik választási óriásplakátját

667
hirdetés
44932A Szlovák Nemzeti Párt első alelnöke, Rafael Rafaj április 1-jén szimbolikusan letakarta a Jobbik választási billboardját. „Véleményünk szerint több törvénysértésre is sor került. Az óriásplakáton a kettős állampolgárságról szóló törvény hatása érvényesül, mivel a hirdetés egy szlovák állampolgárt népszerűsít a magyarországi választáson” – jelentette ki a sajtó képviselői előtt Rafaj, aki szerint az SNS képviselői tiltakozásukat kifejezni jöttek Dunaszerdahelyre, az óriásplakát szimbolikus néhány perces letakarásával.

„Ez a Jobbik szemtelensége, amely a saját politikáját Szlovákia területén népszerűsíti” – jelentette ki Rafaj, hozzáfűzve a jelenlegi szlovák állampolgársági törvény kizárja a kettős állampolgárságot. Az SNS alelnökét felháborította az óriásplakát-tulajdonos „arrogáns és agresszív” viselkedése is, aki csak magyarul volt hajlandó kommunikálni. „Meggyalázta a Szlovák Köztársaság szimbólumát, a szlovák zászlót, amelyet leköpött. Azonnal jelentettem a rendőrségnek, hogy bűncselekményt követett el, és büntetőfeljelentést is teszek ellen” – hangsúlyozta Rafaj.
Mindeközben nem egyedi eset, és nem is először fordul elő a történelem során, hogy egy politikai párt egy másik ország területén óriásplakátokkal kampányol. A 2012-es szlovák parlamenti választás során az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek mozgalom is óriásplakátokat helyeztetett ki Magyarország területén, a határon túli, részben odaköltözött szlovák állampolgárok lakta településeken, két nyelven – vagyis szlovákul és magyarul. Akkoriban különösebb visszhangja Magyarországon ennek nem volt, a felvidéki politikai elemzők is csak annak a pikantériájára hívták fel a figyelmet, hogy az óriásplakátokon szereplő feliratot: Magyarországon is élnek egyszerű emberek! – először nem az adott ország hivatalos nyelvén tüntették fel, hanem szlovákul, amit fordított esetben akkoriban szigorúan büntetett a szlovák nyelvtörvény.
Mint ismert, a Jobbik márciusban három óriásplakáton hirdetett a Felvidéken: Komáromban, Alistálon és Dunaszerdahelyen. Az utóbbi kettőre március végéig fizettek elő, a komáromi a magyarországi parlamenti választásokig, azaz április 6-ig kinn lesz. Az alistáli táblát azóta már le is cserélték. A plakátokon a Jobbik elnöke, Vona Gábor mellett Pallér Péter, a magyarországi párt felvidéki szervezője és képviselőjelöltje látható.

(A képek kattintással nagyíthatók!)
4493344933a

dé, Felvidék.ma
Fotó: TASR

hirdetés