HAZA Egyéb Fico: Nincsenek alapvető eltérések az általunk preferált pártok programjában

Fico: Nincsenek alapvető eltérések az általunk preferált pártok programjában

615
hirdetés

Mértéktartásra van szükség a koalíciós tárgyalásokról szóló nyilatkozatok során – fogalmazott Robert Fico, a Smer-SD elnöke a közösségi hálón a kormányalakításról szóló első tárgyalások eredményeire vonatkozó kérdésekre reagálva. „Örömmel mondhatom azonban, hogy a preferált koalíciós partnerekkel folytatott tárgyalások során nem merültek fel alapvető különbségek az egyes pártok programjai között” – fogalmazott Fico egy videójában.

Fotó: dunataj.sk

Rámutatott, hogy az első tárgyalások témája a kormányprogram volt, nem pedig a személyi kérdések. Azt is kijelentette, hogy a Smer azt kéri „tartsák tiszteletben a parlamenti választás eredményét.”
Fico elmondta, tájékoztatást kért Ódor Lajos jelenlegi miniszterelnöktől a költségvetés helyzetéről. „Szerdán a Smer-SD szakértői csoportja Michal Horváth pénzügyminiszterrel és munkatársaival találkozik” – jelentette be Fico. „Minden kormányprogramnak pontos adatokra és minősített becslésekre kell épülnie” – tette hozzá, és megismételte, hogy a költségvetés konszolidációja nem mehet az elért szociális eredmények rovására.
Fico azt is elvárja az Ódor-kabinettől, hogy gyorsan reagáljon Lengyelországnak és Csehországnak arra a döntésére, hogy ideiglenesen bevezeti az ellenőrzést Szlovákiával közös határain, továbbá hogy „a szerdai kabinetülés döntsön az ellenőrzésének elrendeléséről a szlovák-magyar határonon.”
Fico pártja győzött a szombati (szeptember 30.) parlamenti választáson, ezért Zuzana Čaputová köztársasági elnök hétfőn (október 2.) megbízta a kormányalakítással. Fico találkozott Peter Pellegrinivel, a Hlas-SD elnökével, és sajtóértesülések szerint Andrej Dankóval, az SNS elnökével is.
A nemzetiek elnöke is megerősítette a közösségi hálón, hogy intenzív tárgyalások folynak, de ezekről részleteket nem árult el. „Amíg mindenben meg nem állapodtunk, addig semmiben sem állapodtunk meg” – írta bejegyzésében Danko.

TASR

hirdetés
Previous articleÉszaki vizeken – Októbertől a Dunán az elmúlt évek legizgalmasabb kalandfilmsorozata
Next articleFelmérés: A lakosság közel fele szerint Szlovákia túl sokat segít az ukránoknak