HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: Peugeot 208 GTi: Harapós kis oroszlán!

Komáromi autótesztelő: Peugeot 208 GTi: Harapós kis oroszlán!

1294
hirdetés

01A francia gyár 200-as sikerszériájának immár negyedik tagja érdemesnek találtatott arra, hogy két exkluzív változat is készüljön belőle. Az egyik a felvállaltan prémium szegmensű XY, a másik a 200 lóerős GTi. Az előbbit még tavaly novemberben teszteltük, az utóbbi most került sorra.

Alaktan

Mit mondjak: a kis oroszlán hófehér színben tündöklő sportkiadása (szakbarbároknak: hot hatch-a) iránt egész teszthetem alatt óriási volt az érdeklődés. Volt, aki az attraktívan rácsozott maszkot csodálta meg, mások a kívül-belül szokatlan architektúrájú fényszórókat, a sötét hátsó ablakokat, a gazdag krómozást, az ejtőernyő méretű tetőspoilert, a feláras cuccok közül pedig a 17 hüvelykes Noir Onyx alufelniket és a hatalmas napfénytetőt. De a legtöbben – az egész autót, úgy, ahogy volt. Igaz, olyanok is akadtak, akik a hátsó ajtókat keresgélték, ám ez a reprezentatív széria az XY-hoz hasonlóan kizárólag háromajtós… A GTi  védjegyet a formatervezők mesterien komponálták bele a hátsó oszlopokba; a hosszúkás embléma az ablakok alsó krómkeretének effektív lezárása is egyben. És természetesen a szokásos helyen, a far jobb oldalán sem hiányzik. Szóval tényleg volt mit nézni ezen az autón… S amit talán nehezebb észrevenni, de mindenképpen javítja a vizuális összhatást: a nyomtávot elöl 10, hátul 20 mm-rel megnövelték az ötajtósokéhoz képest, aminek köszönhetően a karosszéria dinamikusabbnak, „terpesztősebbnek” tűnik.

Belvilág

Itt a szenzációsan formázott elülső ülések tűnnek szembe elsőként, amelyek a 80-as évek francia stílusában készültek – amúgy retrómódra egy 21. századi sportautóban…. Tény, hogy a sofőrét lehetne picit lejjebb is pumpálni az erre szolgáló kallantyúval, de ezt a mozgáshatárt nyilván össze kellett hangolni a leültetett ferraris kormánykerékkel. Mármint hogy minden pozícióban átlássunk fölötte a gyönyörű vörös LED-fényfüzérrel keretezett műszerfalra. Az enteriőr kiváló minőségű, prémiumhatású anyagait szintén vörös színnel vadították meg: a varratokon és ülésbetéteken kívül még a sebváltókar fejét és az ajtókönyöklőket is. A lyukacsos fémpedálok is elnézhetetlenek.

A héthüvelykes érintőképernyő a szokásos adatokat közvetíti, plusz az alapáras navigációs rendszerét; a szintén standard kettős  USB-bemenet fényképek nézegetését is lehetővé teszi. Ugyanitt kell beállítani az opciós parkolóautomata  üzemmódját is: az autó ezt követően önkormányzással beáll  az út jobb vagy bal oldalán fellelt résbe, sőt ugyanígy ki is manőverezik onnan! Utóbbi esetben a sofőrnek csak az előre- és hátramenetet kell váltogatni, a parkolószenzorok jelzései alapján.  A standard szereltség egyéb értékesebb elemei a kétfunkciós tempomat  és a kétzónás automata légkondi; a már említett panoráma üvegtetőt 500 euróért lehet megrendelni.
Ami a térkínálatot illeti, a kompakt kiskocsik átlaga – beleértve a háromajtósokra jellemző hátsó szektort, illetve annak megközelíthetőségét is. A koffer szintén átlagos, de jól kihasználható, bár a küszöbe kissé magas. Bővítésekor tekintélyes fenékküszöb keletkezik, viszont gyári csomagolású mosógépet nem ilyen autóval szoktak hazaszállítani…

Az országúton

A PSA és a BMW közös fejlesztésű, közvetlen befecskendezéses turbómotorja 25 lóerővel múlja felül  az előd erőforrását, miközben a kocsi nagyjából 100 kilót leadott az önsúlyából. Naná, hogy mindez áldásosan hatott a menetdinamikára: a százas sprint ideje 7,1-ről 6,8 másodpercre csökkent, a végsebesség 220-ról 230 km/h-ra nőtt, a fogyasztást pedig – a gyári adatok szerint – 7,1-ről 5,9 literre szorították vissza. Ez persze a szokásos papírérték, de a teszt során mért 6,5 litert is csak megtapsolni lehet, ha egy 200 lóerős benzinmotorról van szó. A hatgangos kézi váltóról viszont nehéz jót mondani: pontatlan, hosszú úton jár, meg sem közelíti az RCZ váltójának precizitását és feszességét. Jól sikerült ugyanakkor az elektromos szervokormány hangolása: direkt áttételezése kiválóan illik az autó karakteréhez. Ja, és kimondottan meglepődtünk azon, hogy a peres gumik és a bekeményített rugózás ellenére sem rázta ki a lelkünket az autó. A durva keresztbordákon persze ütött egyet-egyet, de az apró egyenetlenségeket szépen kivasalta a futómű.

Ami pedig az ilyen autóknál kiemelt értékelési kritériumnak nevezhető vezetési élményt illeti – nos, a kiváló dinamikai mutatók ellenére kissé sterilnek találtuk. Viszont ez ugyanúgy lehet elismerés, mint kritika: ezzel az autóval ugyanis még a fakezű úrvezetők is biztonságosan száguldozhatnak, ha netán arra támad kedvük. Nem kell vele birkózniuk, száraz úton még az ESP-t sem tudják kiprovokálni, akkorák a stabilitási tartalékok. Mindeközben még azt sem érzik, mennyivel tépnek, olyan jó a motor hangszigetelése…

Vas Gyula

(A szerző felvételei)

ADATLAP

Hengerűrtartalom:         1598 cm3

Teljesítmény: 147 kW (200 LE)/6000min-1              

Nyomaték: 275 Nm/1700min-1

Sebességváltó: hatfokozatú kézi

Legnagyobb sebesség: 230 km/óra

Gyorsulás 0–100 km/óra: 6,8 s

Csomagtér: 311–1152 l (VDA)

Gyári átlagfogyasztás: 5,9 l/100 km

Tesztfogyasztás: 6,5 l/100 km

CO2-kibocsátás: 139 g/km

Ár: 21 150 euró

[nggallery id=7]

hirdetés
Previous articleOrszágos Shito-ryu stílus bajnokság – selejtező az EB-re
Next articleLetakarta Dunaszerdahelyen az SNS a Jobbik választási óriásplakátját