HAZA GAZDASÁG Kormány: Kapnak 13. nyugdíjat a nyugdíjasok, de alacsonyabbat

Kormány: Kapnak 13. nyugdíjat a nyugdíjasok, de alacsonyabbat

864
hirdetés

A 13. nyugdíj-kiegészítés kifizetésére jogosult idősek idén másodszor is megkapják ezt a juttatást, de kisebb összeget. A kiegészítést novemberben fogják utalni, és az eredeti 13. nyugdíj összegének 70 százaléka lesz – határozott hétfői ülésén a kormány. A parlament gyorsított eljárásban vitatja meg a tervezetet.


„Az árak és a szolgáltatások jelentős drágulása miatt nem elegendőek a nyugdíjasok megsegítésére eddig elfogadott intézkedések” – áll a munkaügyi tárca indoklásában.
A minisztérium emlékeztet, hogy idén januárban 1,3%-kal emelkedtek a nyugdíjak, júliusban pedig korábban megkapták a 13. nyugdíjat az idősek, 50 és 300 euró közti összegben. Ezért a hagyományos időben, az év végén e módosítás nélkül már nem kapnának nyugdíj-kiegészítést.
A felsorolt intézkedések a minisztérium szerint az első félévben részben kompenzálták a nyugdíjasok számára az áremelkedéseket. Ebben az időszakban a nyugdíjas infláció 11,8% volt.
„A második félévben is folytatódott a nyugdíjas infláció növekedése, az IFP pénzügyi elemző intézet júniusi előrejelzése szerint összességében 12,4%-os lesz. Az év első 8 hónapjában átlagosan 12,6% volt a nyugdíjas infláció” – közölte a minisztérium.
A 13. nyugdíj-kiegészítés ismételt kifizetése 207,6 millió eurójába kerül az államkasszának.

TASR

Kép: pixabay

hirdetés
Previous articleMotivál a rengeteg tennivaló, s kíváncsian várom a gútai választók döntését
Next articleSzerdán 14 órakor kezdődik a Matovič leváltásáról szóló rendkívüli ülés