HAZA BELFÖLD Szerdán 14 órakor kezdődik a Matovič leváltásáról szóló rendkívüli ülés

Szerdán 14 órakor kezdődik a Matovič leváltásáról szóló rendkívüli ülés

674
hirdetés

Szerdán (szeptember 28.) 14 órakor kezdődik az Igor Matovič pénzügyminiszter (OĽANO) leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés – tette közzé honlapján a törvényhozás.
Matovič leváltását az SaS kezdeményezte, 32 parlamenti képviselő támogatta aláírásával az indítványt, a liberális párt képviselőin kívül Miroslav Kollár és Tomáš Valášek (mindkettő független), valamint a Hlas-SD kilenc képviselője.
„Matovič nem az állampolgárok érdekeinek megfelelően látja el a feladatait. Pénzügyminiszteri tevékenysége során alkotmánysértést és törvénysértést követett el, és aláássa a polgári társadalom közfunkciók tisztességes és felelősségteljes betöltésébe vetett bizalmát” – áll az SaS indoklásában. A párt szerint Matovič az ötleteivel feldúlja az államháztartást és nehezíti a kormány munkáját, nem tartja magát az alkotmányos és törvényes keretekhez, és ezzel árt a demokratikus jogállamnak és a polgári társadalomnak. Az SaS hangsúlyozta, nem személyes okok állnak a leváltás kezdeményezése mögött.
Matovič leváltását a Smer-SD is támogatni fogja az ülésen, de a párt emellett hangsúlyozza, hogy az egyetlen megoldás az alkotmányos válságból való kilábalásra az előrehozott parlamenti választás.
Matovič azzal reagált a leváltási kezdeményezésre, hogy az SaS összefogott a maffiával. Szerinte a lépés azt mutatja, hogy a választás után az SaS „mindenféle szégyenérzet nélkül csatlakozik a smeresekhez”, vagy a Hlas-SD-hez. Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője szerint az SaS bosszújáról van szó.

TASR

kép: facebook

hirdetés