Kezdőlap DUNATÁJ Komárom főellenőrének vizsgálata súlyos szabálytalanságokat állapított meg

Komárom főellenőrének vizsgálata súlyos szabálytalanságokat állapított meg

3165
MEGOSZTÁS

Valóban volt azbeszt a bontásnál!

Mint arról korábbi számainkban is beszámoltunk, a komáromi városvédők figyeltek fel arra, hogy a Víz utcai romaház bontásánál nagyobb mennyiségű azbeszt került bezúzásra. Ez a valamikor olyan népszerű építőanyag napjainkban tiltott, rajta van a nemzetközi egészségügyi szervek rákkeltő anyagainak listáján is. A szabálytalansággal kapcsolatban a város főellenőre Csintalan Miklós – Feszty Zsolt, Bauer Ildikó, Korpás Péter képviselők javaslatára –, vizsgálatot végzett.

Alapvető tényként állapította meg, hogy a bontást végző TOP-stav cég szakszerűtlenül, és valószínűség szerint a helyszín ismerete nélkül végezte el a bontást. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen maga az épület egyetlen nap alatt került eladásra. Még a telekkönyvi hivatalban sem került bejegyzésre, amikor a város vezetése és a KOMVaK igazgatósága a kamerák előtt dicsekedett a beilleszkedésre képtelen roma családok által folyamatosan problémát okozó épület lebontásáról. Szervezésben mindenképpen élen jártak, hiszen még a tv-stábot is idejében értesíteni tudták az ügyről…
A jelenlegi törvények értelmében a felelős ebben az esetben a munka elvégzője. Az más, hogy valójában ki irányította a munkálatokat… Ez a TOPstav cég volt, amely elvégezte a munkát, ezért a céget 2 500 és 120 ezer euró közötti összegre büntethetik.
„A televíziós felvételek és a laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy az épület azbesztet tartalmazott, bontási engedély viszont április 30-án nem volt. A bontás szabálytalanul történt. A dokumentumok alapján megállapítható, hogy a munkát magáncégek végezték, ahogy a későbbi engedélyek birtokában a hulladék eltávolítását is. A televíziós felvételekből arra lehet következtetni, hogy a bontást a város és a KOMVaK közösen végeztette, a mivel azt magáncégek végezték, a főellenőri osztálynak nem volt joga további vizsgálatot végezni. Az üggyel az állami szervek tovább foglalkoznak, a vizsgálatok május óta még nem zárultak le” – fejtette ki a főellenőri vizsgálat eredményéről Csintalan Miklós.
Feszty Zsolt képviselő hozzászólásában rámutatott arra, hogy az egész ügyet a városvezetés előbb megpróbálta elbagatellizálni, és csak abban bízik, hogy az esetnek nem lesznek komoly egészségügyi következményei. Andruskó Imre az üggyel kapcsolatosan kifejtette, hogy bűnösnek feltehetően a TOP-stav céget nevezik meg. Korpás Péter felhívta a főellenőr figyelmét, hogy talán érdemes lenne megnézni a KOMVaK iktatókönyvét, hogy a TOP-stav megrendelése valóban megérkezett-e április 30-án, vagy esetleg más dátummal.

Keszegh Béla polgármester minderre reagálva elmondta, hogy polgármesteri felszólításban arra kéri majd a Városfejlesztési Főosztályt és az Építésügyi Hivatalt is, hogy minden engedélynél külön hívják fel a figyelmet a veszélyes hulladékokra. Hozzátette, hogy rengeteg olyan épület van a városban, amelyik azbesztet tartalmaz, tehát bőven van még mire odafigyelni. Sajnos ismét eltért a lényegtől és kínos magyarázkodásba kezdett, mondván: az egész ügyben a legnagyobb szava annak a szomszédnak lehetene, aki ott él, ő azonban megköszönte Ruman Patriknak, hogy lebontották a szóban forgó házat.
Ezzel viszont akaratlanul is a KOMVaK jelenlegi igazgatójára terelte a gyanút.

Véletlen, vagy háttérbeli mutyizás?

Az önkormányzati ülésen azonban még egy furcsaságra derült fény, s ez a közbeszerzést érinti. A valamikori jnb épülete városi tulajdonban van, s felújítása szakaszokban történik. A városháza illetékesei által az épület újabb szakaszának felújítására kiírt pályázatra csak egyetlen jelentkező volt, aki 20 ezer euróval volt drágább, mint a meghirdetett összeg. A képviselők jogosan érdeklődtek, hogyan lehetett az, hogy a hivatalos anyagban elfogadott és már megkötöttként szereplő szerződés ilyen előnytelen a város számára. A polgármester elfogadta a kritikát, s állítása szerint még nincs megkötve a nyertes kivitelezővel (a TOP-stavval) a szerződés és új közbeszerzési eljárást indít.

 

DUNATÁJ HETILAP 49/2019

hirdetés