HAZA DUNATÁJ A KOMÁROMI KAMARAZENEKAR ÚJÉVI HANGVERSENYE

A KOMÁROMI KAMARAZENEKAR ÚJÉVI HANGVERSENYE

1781
hirdetés

„A házról-házra járó, jókívánságos köszöntők ma jóformán alamizsnagyűjtésnek látszanak…


A régi embernek szinte varázserejű érték lehetett, amit szívesen viszonzott tőle telhetően. A sok ünnepi, névnapi köszöntő egy melegebb, barátságosabb, testvéribb, emberszeretőbb népélet emléke!” Kodály Zoltán előbbi, az ún. jeles napokat méltató gondolatai a Komáromi Kamarazenekar
2022. január 29-én, Tiszti Pavilonunk patinás dísztermében telt ház előtt megtartott, újabb ötletekkel teli, a nemes szórakoztatást felvállaló műsorát végighallgatva ötlöttek fel bennem. Ez a koncert számomra a mai megbojdult világunknál ilyen „melegebb, barátságosabb, testvéribb, emberszeretőbb” életérzéseket közvetítő, ajándék újévi köszöntő volt a javából! Már a hangversenyt nyitó Vivaldi-mű – Eva Sýkorová gondosan kidolgozott fuvolaszólójával és a zenekar művészeti vezetője, Ervin Romano Fulmek vezényletével – igazi atmoszférát teremtett: elhitette a szerző által a mű partitúrájába írottakat: „íme a tél, az örömöt hozó”! A – koncertmester Boris Borsányi vezette – hangversenyről hangversenyre egyre összeszokottabban muzsikáló zenekar – mind Edvard Grieg Peer Gynt című, mind P. I. Csajkovszkij Diótörő című szvitjének – nívós előadásával a romantika gazdag érzelemvilágát idézte fel. A hangverseny befejezéseként, emelve annak fényét, „az emberi hang a legszebb hangszer” (Kodály) is felzengett. Ervin Romano Fulmek – What Love told me (Mit mondott nekem a szerelem) című dalciklusából két dal és a szerző Ave Maria című szerzeménye (a Kantantína női kamarakórus egy csoportja, valamint Marian Tóth gitáros közreműködésével) a hallgatóság nagy örömére neves énekművészünk, Becse Szabó Ilona stílusos tolmácsolásában került előadásra. Jómagam úgy vélem, hogy az egykori hagyományt, miszerint a jókívánságos köszöntőket, a régi ember számára szinte varázserejű értéket tőle telhetően viszonozni kellett, ma is folytatni kell. A kamarazenekarunk hangversenyein kapott „varázserejű értéket” nekünk, a lokálpatriótáknak is illik viszonozni. Így ezúton is köszönjük a fellépők és a szervezők önzetlen munkáját, az együttes fenntartóinak – a helyi művészeti alapiskolának, élén igazgatójával, Pasztorek Nándorral, az Egressy Béni Városi Művelődési Központnak, Lakatos Róbert igazgatóval az élén – a gondoskodást, Komárom városának, Mgr. Keszegh Béla polgármesterével az élen, az odafigyelést, az erkölcsi és anyagi támogatást.
A Pro Urbe-díjas Komáromi Kamarazenekar a jövőben is szeretettel várja hangversenyeire a semmivel sem pótolható, élő zenére vágyó kedves közönséget; mi több, szívesen tesz eleget más helységekbe hívó vendégszerepléseknek is. Vivát Komárom! Vivát Komáromi Kamarazenekar!


Stirber Lajos, a zenekar alapító tagjainak egyike

hirdetés
Previous articleCsütörtökön írhatják alá a szlovák-amerikai védelmi egyezményt
Next articleAz akkut szervi és keringési betegségek is fokozhatják a Covid hatását