HAZA BELFÖLD Időközi helyhatósági választások: az MKP három polgármestert szerzett

Időközi helyhatósági választások: az MKP három polgármestert szerzett

753
hirdetés

43787 Három, magyarok által lakott település is érdekelt volt a január 25-én, szombaton sorra kerülő időközi önkormányzati választásokon, amelyet az ország csaknem harminc településén rendeztek meg. Nagymagyaron, Farnadon és Vékén is az MKP jelöltjei győztek.

A dunaszerdahelyi járásban található Nagymagyaron, ahol tavaly nyáron mondott le az előző polgármester, Csicsay Ottó, az MKP jelöltje csaknem kétszer annyi voksot kapott, mint a függetlenként induló Rigó János. Nagymagyaron 2749-en voksolhattak, ebből 1477-en járultak az urnákhoz, ami 54,8 százalékos részvételi arányt jelent. Csicsay 945 szavazattal lett polgármester.
A lévai járásbeli Farnadon négyen indultak a polgármesteri címért. A községben a várakozásokkal ellentétben magas volt a részvételi arány, a szavazásra jogosultak csaknem hetven százaléka vett részt a voksoláson. Csomor Vlastának, aki az MKP színeiben indult, három független jelöltet (Kabók Gábor, Papp Mónika és Tamás Otília) sikerült megelőznie. Farnadon azért tartottak időközi választásokat, mert a község korábbi polgármestere 2013 juliusában elhunyt.
Ugyancsak MKP-s siker született a bodrogközi Vékén, ahol az eddigi polgármester-helyettes, Kajla János (167 szavazattal) lett a város első embere. Kajla azt a Juhász Istvánt (Most-Híd) előzte meg, akinek azért kellett lemondania, mert a bíróság ittas vezetés miatt tavaly jogerősen elítélte.
Január 25-én az ország 21 településén tartottak időközi polgármester-, nyolc településen pedig képviselőválasztást. Érdekesség, hogy a korponai járásbeli Lászlódon (Lackov) és a lőcsei járásban található Harakócon (Harakovce) senki sem indult a polgármesteri címért. Mindkettő apró település, előbbit 107-en, utóbbit mindössze 66-an lakják. Hasonló okok miatt további négy településen sem tudták lebonyolítani a képviselőválasztást.
A most megválasztott polgármestereknek és képviselőknek a megbízatása az idén ősszel – országszerte – sorra kerülő helyhatósági választásokig szól.

sita/Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleBüntetlen Bálint gazda gázolója
Next articleAkcióban az Érsekújvári Magyarok