HAZA RÉGIÓ Akcióban az Érsekújvári Magyarok

Akcióban az Érsekújvári Magyarok

1006
hirdetés

Érsekújvárott a napokban pótolják a hiányzó magyar utcanévtáblákat. Az Érsekújvári Magyarok csoport folyamatosan dolgozik a további kezdeményezésein az anyanyelvünk védelme érdekében.

43780Az Érsekújvári Magyarok internetes közösségi csoportosulás 2011. szeptemberében alakult. Céljuk az volt, hogy a szétzilált érsekújvári magyar társadalom összefogó ereje, egyfajta szócsöve legyenek.
„Városunkra sajnos fokozottan érvényes a mondás, miszerint „a magyar magyarnak farkasa”. Az egyre csak fogyó érsekújvári magyarság legfőbb jellemzője a klikkesedés, kis (gyakran egymással ellenszenves) csoportokra való csoportosulás, amely elősegíti az asszimilációs folyamatot. Legfőbb célunk ennek a negatív folyamatnak a megállítása úgy a városunkban, mint a régiónkban, és egyfajta egységnek a megteremtése” – nyilatkozták az Érsekújvári Magyarok csoportosulás tagjai a Felvidék.ma-nak.
Mindezek érdekében különböző vitafórumokat, csoportokat indítottak a Facebook közösségi oldalon, melyeknek tagjai mára meghaladják a 6000 főt. Ezen csoportok segítségével közösségük minden korosztályát próbálják megszólítani és a közösségi élet minden szegmensében próbálnak jelen lenni.
A fiatalok számára rendezvényszervező és társkereső csoportokat indítottak, de állasbörzét is működtetnek. Létrehozták a „Ahol magyarul beszélhetsz Újvárban” elnevezésű fórumot.
„Bár meggyőződésünk és filozófiánk, hogy városunkban szinte mindenütt el lehet és kell beszélgetni magyarul, eredetileg az újvári magyar vállalkozókat, szolgáltatókat akartuk ezzel a fórummal támogatni. A sors viszont úgy alakította, hogy e csoportunk lett a fő vitafórumunk, amelyen keresztül az újvári és régióbeli magyarokkal kommunikálunk” – mondják az Érsekújvári Magyarok.
Másik alappillérük az „Érsekújvár és környéke – Bazár” ahol napi szinten zajlanak a különböző adásvételek a több mint 3000 tag között.
Úgy vélik, hogy az említett célok elérése csak egy időigényes komplex folyamat által lehetséges. Véleményük szerint, ennek egyik alapja a jog adta lehetőségeink kihasználása. Azt mondják, hogy a tevékenységük legnagyobb ellensége ugyanis a közügyek, illetve kisebbségi jogok iránti közöny.
„Bármilyen meglepő, de annak ellenére, hogy megvannak a jog adta lehetőségeink, például a kétnyelvűségre, nem élünk velük. Továbbá nem fektetünk elég nagy hangsúlyt a kétnyelvűségre a vállalkozói szférában, pedig meggyőződésünk, hogy ennek a fogyasztói vonzereje napról napra nő.
Éppen ezért megalakulásunkat követően kezdtük gyűjteni a hiányzó magyar feliratokat a városban, főleg a közterülteken, de a különböző üzletek, vállalkozások kirakataiban is. Továbbá, ösztönző szándékkal azokat a cégeket, üzleteteket is lefotóztuk, ahol nem feledkeztek meg a magyar fogyasztókról.
Ezzel igyekeztünk egyfajta pozitív reklámot is biztosítani ezeknek a vállalkozóknak. Itt meg kell említünk, hogy ebben nagy segítségünkre voltak az újvári magyar polgárok, aki számtalan képet készítettek és küldtek be. Tehát kijelenthetjük, hogy kezdeményezésünk részben elérte hatását, mivel páran elkezdtek nyitott, kritikus szemmel járni a városban. Ezáltal megalapozódni látszik a közöny elleni harcunk” – tették hozzá.
Meggyőződésük, hogy városaink, településeink magyar megjelölése nagy lelki támaszt jelent, és valahol arra ösztönzi a helyi lakost, illetve látogatót, hogy bátran használja a magyar nyelvet a mindennapi érintkezésben. Ezért tartják fontosnak az ilyenfajta hiányosságokra felhívni az illetékes szervek figyelmét.
„Tudatosítanunk kell viszont, hogy ehhez nem szükséges egy online csoportosulás, tehát ez bármelyikünk jogában áll. És ezzel a jogunkkal bizony élnünk kell. Ugyanez vonatkozik az utcanévtáblák problematikájára is” – térnek át érdeklődésünkre a legújabba aktivitásukra.
A facebookon január 22-én tették közzé, hogy a városházára megérkeztek a magyar nyelvű utcanévtáblák.
„A városházán leadott legutóbbi beadványunk többek közt 78 db utcanév tábla pótlását szorgalmazta, illetve más információs táblák magyar nyelvű pótlását is kezdeményeztük. Örömmel vettük tudomásul, hogy a városháza elfogadta kérvényünket. Sikerként tekintünk arra, hogy a kezdeményezésünk gyümölcse beérett és a napokban zajlik a listázott utcanévtáblák kirakása, pótlása”- tudtuk meg az aktivistáktól.
Egy szomorú megjegyzést is megosztottak: „Tudomásunkra jutott az a szomorú tény, hogy néhány polgártársunk nem szívesen látna magyar feliratú utcanév táblát a házán a szlovák mellett, ezért ellenezte annak kirakását. Számunkra ez a felfogás és hozzáállás érthetetlen, elfogadhatatlan és végtelenül elszomorító” – mondták.
Összegzésképpen elmondhatjuk, az említett céljaik elérésére irányuló első lépéseket megtették. Mint kiderült közben folyamatosan dolgoznak további kezdeményezéseiken, melyek az elkövetkező hetekben nyilvánosságra kerülnek majd.
„Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy városunkban és régiónkban újból természetes legyen a magyar nyelv használata, mivel napi szinten előfordul, hogy magyar ember magyar emberrel nem az anyanyelvén beszél. Kezdeményezésünk rövidtávú célja hogy az érsekújvári magyarok újból bátran, felszabadulva, büszkén s boldogan érintkezzenek anyanyelvükön” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak az Érsekújvári Magyarok csapata, akik azt ígérték, hamarosan kilétüket is felfedik.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleIdőközi helyhatósági választások: az MKP három polgármestert szerzett
Next articleRECEPTEK: Paradicsomos -tejszínes hús