HAZA VÁLASZTÁSOK Hiteles, hatékony, szakszerű képviseletet a parlamentbe!

Hiteles, hatékony, szakszerű képviseletet a parlamentbe!

548
hirdetés

Gyimesi György, a 18-as számú Szövetség listáján 149. sorszámmal induló parlamenti képviselőjelölt a 74. nyilvános fóruma helyszínéül Komáromot választotta. A Kortina étterem egyik termében a magyar párt listájának 30. helyén szereplő Iván Tamással, a Szövetség helyi elnökével és a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnökével együtt, mintegy félszáz érdeklődő előtt tabutémák nélkül, kendőzetlenül beszélt a felvidéki magyarság közös dolgairól.

„Büszke, bátor és erős nép vagyunk, ezért nem kell lehorgasztott fejjel járnunk!”

Iván Tamás a vendég és a többi jelenlevő üdvözlése után emlékeztetett: 13 éve nincs magyar képviselet a szlovák parlamentben, a Most-Híd vegyes párt 2020 óta hiányzik a szlovák törvényhozásból. Ott, illetve a Matovič-kormányban az utóbbi években egyedül Gyimesi György képviselte a felvidéki magyarságot, s eközben sokféle tapasztalatot szerzett. E nagy hiányt azzal pótolhatjuk, ha szeptember 30-án elmegyünk szavazni, és a Szövetség jelöltjeire voksolunk.

Mintegy félszázan voltunk a Kortina étterem termében

Mint mondta: azért éppen őket válasszuk, mert ez az egyedüli esélyes színmagyar párt, amelynek jelöltjei ismertek és elérhetők számunkra. Hozzátette: a pártból tavasszal távozókat nem kell sajnálni, mert „vélhetően a sors akarta így, hogy amikor Gyimesi jött, azok, akik más irányba akarták tolni a hazai magyarság szekerét, távoztak, hozzájárulva annak megtisztulásához“.

Iván Tamás üdvözölte Gyimesi Györgyöt és a többi jelenlevőt

Majd átadta a szót Gyimesinek, aki leszögezte: „Komárom a magyarság fellegvára a Felvidéken. Volt idő, amikor túl sokat vártunk Komáromtól, de azt nem kaptuk meg, és olyan idő is volt, amikor rosszabbat kaptunk, mint amire számítottunk. Azóta generáció- és szemléletváltás is történt, a múltból azonban tanulni kell!“.

Gyimesi György a 18-as számú Szövetség listáján 149. sorszámmal induló parlamenti képviselőjelölt

Elárulta: a több hónapja tartó felvidéki kampánykörútjának Komárom a 74. helyszíne, s ide is ugyanazzal az üzenettel érkezett, amellyel máshová:

„Mi, magyarok büszke, bátor és erős nép vagyunk, ezért nem kell  lehorgasztott fejjel járnunk! Jelenleg 450 ezer felvidéki magyarnak azonban nincs hangja, képviselete a parlamentben, ami tarthatatlan állapot. Szeptember 30-án tegyünk róla, hogy ez megváltozzon, s ha bejutunk a parlamentbe, ott nem az oligarchák, hanem a magyar emberek érdekeit fogjuk képviselni.

Mi, magyarok csak magunkra számíthatunk, s a pártprogramunkban olyan kényes témák is helyet kaptak, mint a kettős állampolgárság kérdése. Azokkal csak akkor tudunk foglalkozni, ha már ott vagyunk. A bejutásunk azonban önök, választópolgárok nélkül nem sikerülhet. Ne az önfeladást és önsorsrontást válasszák!”.

Hozzátette: vannak hamis sziréndalokat hallató ellenlábasaik is – köztük szlovák pártok egy-két magyar képviselőjelölttel, akik a magyarság érdekeiről megfeledkeznek, mihelyt bejutnak a parlamentbe.

A jelenlevők feszült figyelemmel hallgatták a politikusokat

Arra is emlékeztetett, hogy ő dolgozta ki a Matovič-féle kormányprogram nemzetiségekről szóló részét, és számos kisebb-nagyobb pályázat sikeréhez járult hozzá a magyarlakta településeken. Azt ugyancsak fontosnak tartotta, hogy a szlovák politikusoknak elmondja, mi is a valóság a felvidéki magyarság ügyeivel kapcsolatban. „Most is erőt, hitet, bizonyosságot terjesztek Dél-Szlovákiában. Arról is szól a közelgő választás, hogy október 1-től majd milyen Szlovákiában élhetünk“ – emelte ki.

Több korosztályt képviseltek az érdeklődők

Azután több olyan égető problémát említett, amelyek mielőbbi orvoslásra szorulnak.

„Mi egy hatalmas nemet mondunk a migrációra, és elegünk van a behódoló migránspolitikából, ezért a saját biztonságunk érdekében majd azért is tennénk, hogy ők ne legyenek itt”

– ígérte, majd az ukrán gabonaexportra, az amerikai harci helikopterek vásárlására és a V4-es országok együttműködésének erősítésére is kitért.

„A jelenlegi vezetők a felesleges dolgokra szánt pénzt az emberek zsebéből akarják kivenni. Elvennék a 13. nyugdíjat, az anyukáktól a kocsipénzt, háromról két évre csökkentenék a gyermekgondozási szabadságot. A költségvetést majd az új parlament fogadja el, s remélhetőleg lesz beleszólásuk abba, hogy majd milyen célra mennyit költsünk.

Nem szabad előre leírni azt a pártot, amely még nem bizonyíthatott, kérem, adják meg nekünk a bizonyítás lehetőségét, s a munkánk végeztével majd mindenről számot adunk önöknek! – hangzott el a bő félórás mozgósító beszéd végén, amelyből szintén kiderült:

a Szövetség programjában az is szerepel, hogy csökkentsék a gyermekeket vállaló családok jövedelemadóját, s növeljék a létbiztonságunkat.

„A párommal Komáromban találtunk otthonra, itt akarok munkálkodni”

Annak végeztével a házigazda vette vissza a szót, aki Szepsiben már 13 éves kora óta a közösségért munkálkodott – előbb a Via Nova Ifjúsági Csoport, majd 18 éves kora óta az MKP tagjaként. A prágai egyetemi tanulmányai befejezése után visszatért a Felvidékre, s megalapította a jelenleg mintegy 1200 taggal működő Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségét. „A párommal Komáromban találtunk otthonra, itt akarok munkálkodni.

„Az általunk támogatott kis- és középvállalkozások megerősödése is nagy mértékben hozzájárulhat a magyarlakta régió gazdasági fejlődéséhez, ami mindnyájunk érdeke. Hiszem, hogy a parlamentben hamarosan 10-11 magyar képviselőnk fog küzdeni a felvidéki magyarság érdekeiért“

– fejtette ki, s hozzátette: novemberben jön a „kis trónörökösük“, s az ő szebb jövőjéért is dolgozik.

A Szövetség parlamenti bejutása után hajlandó lenne-e az esetleges Fico-kormánnyal koalícióra lépni?

A másfél órás tartalmas együttlét során a jelenlevők kérdéseket intézhettek a „szövetséges“ politikusokhoz. Például az egyikük arra volt kíváncsi, hogy a Szövetség parlamenti bejutása után hajlandó lenne-e az esetleges Fico-kormánnyal koalícióra lépni. Gyimesi szerint ebben a kérdésben sok a „ha“, hiszen erre a kérdésre csak azután lehet majd érdemben válaszolni, ha a magyar párt benn lesz a törvényhozásban, ha Ficoék alakítanak kormány, ha ők a Szövetséget is felkérik a kormányalakításra, és kifejtik a konkrét véleményüket a hazai magyarság és pártja számára fontos kérdésekről.

„Remélem, hogy beáll egy tisztulási folyamat. Ha ön nincs itt, én el sem jövök…”

„Bűn lenne, ha a Szövetség bejutása után ellenzékbe vonulna, mert úgy szinte semmit sem lehet elérni“ – szögezte le a válasza végén. Az egyik jelenlevő kijelentette: már sokszor csalódott a képviselőkben, akik a mandátumuk megszerzése után nem teljesítették a választási ígéreteiket, sőt, akadtak, akik az egész választási ciklus során egyszer sem szólaltak fel. „Remélem, hogy beáll egy tisztulási folyamat. Ha ön nincs itt, én el sem jövök. Kérem, továbbra is maradjon a Szövetségben, s álljon ki a jogainkért, védje meg az igazunkat…!“ – mondta.

A kényes témák között a kettős állampolgárság kérdése is bekerült a Szövetség programjába

Az is szóba került, hogy a magyaroknak nem szabad az esélytelen Magyar Fórumra és társaira, a Kékek-Hídra vagy a kampány során a választókkal megtévesztően magyarul is kommunikáló szlovák pártokra, például a Progresszív Szlovákiára szavazniuk, mert ezzel a Szövetség bejutási esélyeit csökkentik.

„Az urnákhoz vigyék magukkal a rokonaikat, ismerőseiket is, és válasszák a magyar pártot!“

„Nekünk a 60 százalék alatti országos választási részvétel kedvezne, mert ha a szlovákok sokkal többen mennek el szavazni, akkor bajban lehetünk. Ezért maximalizálni kell a magyar szavazatok számát – az urnákhoz vigyék magukkal a rokonaikat, ismerőseiket is, és válasszák a magyar pártot!“ – hangzott Gyimesi utolsó üzenete, majd kérésre a jelenlevőknek ajándékozott, Egyenes gerinccel című interjúkötetét dedikálta, amelyben a politikust kollégánk, Somogyi Szilárd riporter faggatta. Ez a médiacsaládunk számára az idén készült podcastjeik szerkesztett, tartalmában és szerkezetében is kibővített változata.

Gyimesi dedikálta az Egyenes gerinccel című interjúkötetét

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleKovács Kata Zsófia emlékverseny
Next articleMiként gyógyíthatók, illetve előzhetők meg a hallászavarok?