HAZA RÉGIÓ Miként gyógyíthatók, illetve előzhetők meg a hallászavarok?

Miként gyógyíthatók, illetve előzhetők meg a hallászavarok?

2286
hirdetés

A hallás az ember öt érzékszervének egyike, mely rendkívüli jelentőséggel bír számunkra, ezért nagyon fontos óvnunk egész életünk során. Fülfájással és hallászavarokkal az egész év folyamán találkoznak az AGEL-csoporthoz tartozó Komáromi Kórház fül-orr-gégészeti rendelőjének szakemberei. 

„A leggyakoribb panasz a huzat, a klímaberendezés, valamint a medencében történő fürdés okán fellépő fülfájás. A szellőztetés, a ventillátorok és klímaberendezések okozta légáramlás a védtelen testfelület lehűlését okozza, ami közvetlen hatással van az izmokra, erekre és az idegszálakra. Az ilyen meghűlés kihathat például a háromosztatú arcidegre, ami aztán fülfájást okozhat. Akut és rendkívül kellemetlen állapotról van szó“ – fejtette ki MUDr. Richard Hudák, a kórház fül-orr-gégészeti rendelőjének szakorvosa.

Erre elmondása szerint inkább a gyerekek hajlamosak, akik általában hosszabb időt töltenek a vízben. „A víz külső hallójáratra gyakorolt hosszabb ideig tartó hatása következtében a bőr macerációja miatt az meglágyul, csökken a zsírtermelő mirigyek tevékenysége, s ezáltal a fülzsírt alkotó zsírsavak termelődése is. Ennek következménye a külső hallójárat gyulladása, ami erős fájdalommal, a hallás romlásával, a hallójárat bőrének kipirosodásával, gyulladásával, megduzzadásával, a fül érintésekor tapasztalt fájdalommal jár. Ilyen esetben ajánlott az ecetes-alkoholos fülcsepp alkalmazása, s amennyiben a probléma két-három nap elmúltával sem szűnik meg, fel kell keresni a fül-orr-gégész szakorvost, aki antibiotikumos kezelést alkalmaz“ – magyarázta.

Az ilyen panaszok orvoslása mellett a fül-orr-gégészeti rendelőben foglalkoznak a hallászavarokkal is, legyenek akár veleszületett, akár szerzett jellegűek. „Az első hallásvizsgálatra rögtön a világrajövetel után sor kerül az újszülöttosztályon. Ennek köszönhetően jóval hamarabb felfedezhető a hallászavar, mint a múltban. A kisgyermek már két-három hónapos kortól hordhat hallókészüléket, így az agyi hallásközpontja úgy fejlődhet, mint egy halló babáé. Felnőttek esetében a megelőző hallásvizsgálatot a körzeti orvosok végzik. Például az olyan munkahelyeken dolgozókat, amelyek hivatalosan zajos munkahelynek vannak elismerve, rendszeresen hallásvizsgálatnak kell alávetni a fülorvosi szakrendelőben vagy az audiometriai központokban“ – hangsúlyozta Hudák doktor.

Hallászavarok gyakran lépnek fel nátha, influenza, angina vagy gyulladásos megbetegedések kísérőtüneteként. Jó hír, hogy gyógyíthatók. Fiatalok esetében gyakran lépnek fel hallászavarok a hangos zenehallgatás következtében vagy szórakoztató pirotechnikai eszközök használatakor. „A fertőző betegségek veszélyét felváltották a koncerteken ordító decibelek, a lejátszók fejhallgatói, az ipari üzemek és a forgalmas utca zaja. Negyven decibel feletti hallásvesztés már enyhébb siketséget jelent. A középsúlyos siketség negyventől hatvan decibelig terjed, a súlyos pedig hatvantól kilencven decibelig. Kilencven decibel feletti hallásvesztés esetén pedig gyakorlatilag teljes siketségről beszélünk“ – tette hozzá MUDr. Richard Hudák.

agel, (N.Zs.)

hirdetés
Previous articleHiteles, hatékony, szakszerű képviseletet a parlamentbe!
Next articleElfogta a rendőrség azt a férfit, aki kirabolt egy dunaszerdahelyi játéktermet