HAZA BELFÖLD Az elnökválasztás győztese Pellegrini, a bizottság megerősítette az eredményt

Az elnökválasztás győztese Pellegrini, a bizottság megerősítette az eredményt

288
hirdetés

Az elnökválasztás második fordulójának hivatalos győztese Peter Pellegrini a szavazatok 53,12 százalékával. Ivan Korčok a szavazatok 46,87 százalékát szerezte meg. A hivatalos eredményeket az Állami Választási és Pártfinanszírozási Bizottság vasárnapi sajtótájékoztatóján erősítette meg.

Fotó: J.I., dunataj.sk

Pellegrinire 1 409 255, Korčokra 1 243 709 szavazó voksolt. Pellegrini 165 546-tal több szavazatot kapott. A választási részvétel elérte a 61,14 százalékot, 2 671 279 választópolgár élt szavazati jogával. Az első fordulóhoz képest magasabb volt a részvétel, akkor 2 265 656 választópolgár járult az urnákhoz, ami 51,91 százalékos választási részvételt jelent.
Az önálló Szlovák Köztársaság történetében ez volt a hatodik közvetlen elnökválasztás. Eddig öt államfője volt az országnak. Michal Kováč volt az első, őt még a parlament választotta meg. A lakosság 1999-ben választott először közvetlenül államfőt, akkor Rudolf Schustert lett a győztes. Őt követte Ivan Gašparovič, aki két cikluson át volt köztársasági elnök. Ezután Andrej Kiska következett, jelenleg pedig Zuzana Čaputová a államfő. Mandátuma június 15-én jár le, akkor iktatják be utódját, Peter Pellegrinit.

TASR

hirdetés
Previous articleVálasztás24: Más helyett szavazott Gútán a bizottság egyik tagja
Next articleSúlyos buszbaleset történt egy kelet-szlovákiai településen – FRISSÍTETT (új: nőtt a halálos áldozatok száma)