HAZA BELFÖLD Heger: Szlovákia tárgyalást kezd a MiG-29-esek átadásáról Ukrajnának

Heger: Szlovákia tárgyalást kezd a MiG-29-esek átadásáról Ukrajnának

340
hirdetés

Szlovákia tárgyalást kezd a MiG-29-es vadászgépei átadásáról Ukrajnának, mégpedig a belpolitikai színtéren, valamint az Európai Bizottsággal és Ukrajnával – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) megbízott kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján. A vadászgépek átadását csütörtökön (február 9.) Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte.

Illusztráció, Pixabay

Heger hangsúlyozta, hogy a MiG-29-eseket Szlovákia már nem használja is nem tudja használni. „De éppen ezek a leselejtezett MiG-ek emberéleteket menthetnek Ukrajnában” – mondta. Megismételte, hogy a vadászgépek árát átfizeti az Európai Unió. „Minden segítséget, amit ilyen módon adunk, megtérítenek az Európai Békekeretből” – magyarázta.
Arról is beszámolt, hogy a kormány alkotmányjogászokkal egyeztet, hogyan lehet megvalósítani a repülőgépek átadását, mivel csak ideiglenesen megbízott kormány van, melynek korlátozottak a jogkörei. Szerinte az is megoldható, ha alkotmánymódosításra lenne szükség, vagy alkotmánytörvényt elfogadni Ukrajna támogatásáról, mivel a parlament működőképes.
Heger bírálta az ellenzéki Smer-SD elnökét, aki ellenzi a fegyverszállítást Ukrajnának és a vadászgépek tervezett átadása miatt rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte. „Takarókat küldeni a haldoklóknak, eléggé cinikus” – szögezte le, és Robert Ficót az orosz propaganda hangos
szócsövének nevezte. Peter Pellegrinit, a Hlas-SD elnökét felszólította, hogy valljon színt a kérdésben.
„A Hlas-SD az ukrajnai katonai konfliktus kezdete óta hangsúlyozza, hogy közvetlen szomszédunknak joga van ahhoz, hogy védekezzen az orosz invázió ellen, akár külföldi katonai segítséggel is” – reagált a párt. Azonban mindennemű katonai segítségnyújtást, beleértve a MiG-29-es vadászgépek átadását a NATO és az EU kollektív döntésének kell megelőznie, és nem veszélyeztetheti Szlovákia védelmi képességeit. A Hlas-SD arra is emlékeztetett, hogy a napokban Lengyelország is kollektív döntést kért a vadászgépek átadásával kapcsolatban.
Jaroslav Naď (OĽANO) megbízott védelmi miniszter azt hangsúlyozta, Szlovákia nemzeti érdeke, hogy Ukrajna szabad és demokratikus ország legyen, és annak veszélyeire figyelmeztetett, hogy esetleg Oroszország úgy döntene, folytatja az előrenyomását nyugat felé. Azt is elmondta, még nincs végső döntés arról, hogy a következő körben milyen segítséget kap Ukrajna.
A brüsszeli EU-csúcson kérte hivatalosan Hegertől, hogy Szlovákia adja át Ukrajnának MiG-29-es vadászgépeit, és ezzel segítse az orosz agresszió elleni védekezést. Heger azt válaszolta, mindent megtesz, hogy teljesíthesse a kérést.
A Smer rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a MiG-29-esek ügyében. Olyan határozatot szeretne elfogadtatni, melyben a parlament megtiltja a fegyverszállítást Ukrajnába, mert a párt szerint ez sérti az alkotmányt.

TASR

hirdetés
Previous articleGál Sándor-műveket kapott ajándékba a Szinnyei József Könyvtár
Next articleA Szövetség visszautasítja Káčer kijelentéseit és lemondásra szólítja fel