HAZA KULTÚRA Gál Sándor-műveket kapott ajándékba a Szinnyei József Könyvtár

Gál Sándor-műveket kapott ajándékba a Szinnyei József Könyvtár

773
hirdetés

Ezentúl a komáromi Szinnyei József Könyvtárból a 2021 májusában elhunyt Gál Sándor, József Attila-díjas felvidéki magyar irodalmár-publicista több olyan remekműve kölcsönözhető ki, amelyek erkölcsi értékét növeli a tény, hogy február 9-én a szülőfalujából, ajándékként kerültek az intézménybe. Köszönhető ez a felajánlónak, a Búcsért – Szülőföldünkért Alapnak és az alapot hálából jelképes összeggel támogató, s a köteteket a könyvtárnak ajándékozó Szövetség Komáromi járás Magyar Konzervatív Platformjának.

Adakozók és megajándékozottak a Gál Sándor állandó kiállításon

„Molnár Katalin, búcsi párttagunk, a Búcsért – Szülőföldünkért Alap „motorja“ azzal a kéréssel keresett meg bennünket, hogy segítsük olyan helyre juttatni Gál Sándor (Búcs, 1937.XI.29 – Buzita, 2021.V.28.) könyveit, ahol azok széleskörű olvasótábor számára válhatnának hozzáférhetővé. A Szövetség Komáromi járás Magyar Konzervatív Platformjának tagjaként és Nyitra megyei képviselőnk kapcsolatba léptem a megyei fennhatóságú, komáromi Szinnyei József Könyvtár igazgatójával, Fabó Máriával, aki örömmel egyezette bele a könyvek befogadásába“ – mondta el a Ma7-nek Viola Miklós doktor.

„… és száll a semleges ég az elmenőkkel/ az öntudatlan vétkezőkkel…”

Majd beszámolt arról, hogy január 9-én Fabó Máriával és Zink Vass Nórával, a Szövetség országos, valamint Komáromi járási titkárával együtt kiutaztak Búcsra.

„Molnár Katalin a községi hivatal előcsarnokában Gál Sándor emlékére korábban kialakított állandó kiállításon fogadott minket. Miután elbeszélgettünk a sokoldalú tollforgató gazdag életművéről, és megtekintettük az egyedi kiállítási anyagot, Katikától átvettük a felajánlott műveket. Azokért cserébe a platformunk tagjai által összeadott, jelképes támogatást nyújtottuk át a Búcsért – Szülőföldünkért Alap „mindenesének“. Miután a köteteket besorolják a „Szinnyei“ könyvállományába, bárki számára elérhetővé válnak“ – ecsetelte a történteket.

Közös könyvmustra a búcsi állandó kiállításon

Gál Sándor termékeny költőként, próza- és drámaíróként, műfordítóként egyaránt a felvidéki és összmagyar irodalom élvonalába tartozott. Az életművének jelentős részét képezik a felvidéki magyarság mindennapjait, megpróbáltatásait bemutató irodalmi szociográfiai, riportkötetei, falumonográfiái.

A sokrétű, áldásos munkásságáért a József Attila-díjon kívül, a többi között megkapta a Köztársasági Elnöki Arany Emlékérmet, a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjét, a Madách Posonium Életműdíjat és a Pulitzer-emlékdíjat is.

Gál Sándor szülőházának helyét emlékmű jelzi

Végül Viola Miklós doktor leszögezte:

„Büszkék lehetünk járásunk jeles szülöttére, Gál Sándorra, s fontosnak tartjuk, hogy a műveit manapság és a jövőben is minél többen olvashassák, azok hozzáférhetők legyenek a nyilvánosság számára. Továbbá azt is, hogy népszerűsítsük a járásunkbeli irodalmárok munkásságát. Ha esetleg majd máshonnak is érkeznének hasonló felajánlások, azokat is szívesen átvennénk és továbbítanánk a könyvtárba“.
Molnár Katalin Gál Sándor gazdag életművéről is beszélt a vendégeknek
Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk
hirdetés
Previous articleSzáraz február – Ön kibírja alkohol nélkül?
Next articleHeger: Szlovákia tárgyalást kezd a MiG-29-esek átadásáról Ukrajnának