HAZA BELFÖLD A Szövetség visszautasítja Káčer kijelentéseit és lemondásra szólítja fel

A Szövetség visszautasítja Káčer kijelentéseit és lemondásra szólítja fel

305
hirdetés

A parlamenten kívüli Szövetség-Aliancia visszautasítja Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter és európai ügyekért felelős miniszter kijelentéseit azzal kapcsolatban, hogy Magyarország területi követelésekkel lépne fel Szlovákiával szemben. A párt lemondásra szólítja fel a minisztert – tájékoztatott Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.


A párt határozottan visszautasítja, hogy a miniszter vagy bárki más Magyarországgal riogasson Szlovákiában. A Szövetség felszólította a demokratikus pártokat, hogy határolódjanak el Káčer kijelentéseitől, magát a minisztert pedig arra, hogy szolgáltasson olyan bizonyítékokat, amelyek alátámasztják az állításait.
„Szerencsétlenül nyilatkozott a külügyminiszter” – jelentette ki Simon Zsolt, a parlamenten kívüli Magyar Fórum elnöke. Mint mondta, Káčernek meg kell fontolnia, hogyan válaszol egy hipotetikus kérdésre, és hozzátette, ezek a szavai indulatokat válthatnak ki. Simon szerint mindenki hozzájárul ehhez, aki az üggyel kapcsolatban nyilatkozik, mint például Igor Matovič, az OĽANO elnöke és Gyimesi György, a mozgalom parlamenti képviselője. Ezért mindenkit arra szólít fel, hogy mérséklet hangnemben nyilatkozzon, mert ha esetleg feszültté válik a hangulat, azt a lakosság fogja érzékelni. Simon elítélte az úgynevezett magyarkártya előrángatását.
Káčer a Markíza televízió Na telo plus műsorában elképzelhetőnek nevezte, hogy ha Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor fennállna a veszély, hogy Szlovákiának területi követelésekkel kellene szembenéznie Magyarország részéről a következő években. Káčer kijelentéseit Igor Matovič, az OĽANO elnöke és Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő is bírálta. Bocsánatkérésre szólították fel őt, de Káčer erre nem lát okot. Matovič és Gyimesi egyúttal arra kérte Zuzana Čaputová államfőt, hogy „hívja vissza” a minisztert. Az államfő ezt a felszólítást a kezdődő választási kampány részének tartja, Káčer nyilatkozatát pedig „szerencsétlennek” nevezte.

TASR

hirdetés
Previous articleHeger: Szlovákia tárgyalást kezd a MiG-29-esek átadásáról Ukrajnának
Next articleA Selye János Gimnázium III.C osztályának tanulói a Body Worlds kiállításon, avagy betekintés az emberi testben lévő univerzum rejtelmeibe