HAZA Egyéb Fertőzés a Balatonban: Risztov infúzión

Fertőzés a Balatonban: Risztov infúzión

790
hirdetés

A Magyar Úszás Napja után rengetegen rosszul lettek. A szövetség szerint két alkalommal is megvizsgálták a víz minőségét az esemény előtt.

A Magyar Úszás Napjának keretében rendezett Samsung Olimpiai Úszófesztiválon csaknem 3500 lelkes rajongó úszta le a budapesti világbajnokság jegyében kitűzött 2021 méteres távot, köztük a Jövő Bajnokai program összes kiválasztottja: több mint 300 sárga dresszes fiatal, továbbá a magyar szeniorok, illetve a magyar válogatott több tagja, így Cseh László és Verrasztó Evelyn, valamint a múlt nagyjai közül a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás is – írtuk még szombaton.

A Magyar Úszó Szövetség hétfői közleménye szerint azóta többen jelezték a tóban úszók közül, hogy valamilyen fertőzést kaptak. A szövetség hivatalos Facebook-oldalán is több olyan hozzászólást lehet olvasni, melyben megbetegedésről írnak, sőt, többeket kórházba kellett vinni kivizsgálásra.


Risztov is kórházba került
Fotó: MTI

„A MÚSZ ezúton jelzi, hogy az Európai Úszó Szövetség (LEN) és a sportág honi szabályainak megfelelően az esemény megrendezése előtt két alkalommal – egy héttel a rajt előtt, illetve a verseny előtti időszakban – megvizsgáltatta a víz minőségét. A Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Kémiai, Toxigológiai és Laboratóriumi osztálya (korábban ÁNTSZ) által írásban megküldött, mindkét vizsgálati eredmény szerint a víz minősége teljes mértékben alkalmas volt a verseny lebonyolítására.

A fentiek ellenére a Magyar Úszó Szövetség sajnálattal veszi tudomásul a történteket, és az illetékeseknél megteszi a szükséges lépéseket, melynek eredményéről tájékoztatja a közvéleményt” – írta közleményében a MÚSZ.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy Risztov Éva olimpiai bajnok még mindig a kórházban fekszik, infúzióra kötve, Gyurta Gergely Európa-bajnokot, a nyílt vízi Európa-kupa férfi versenyének győztesét is a László-kórházban ápolják. A két lengyel sztár, a női verseny győztese, Nathalia Charlos és a férfiaknál másodiknak célba érkező Mateusz Szawrymowicz is megbetegedett.

A „háromszázak” közül gyakorlatilag valamennyien ágynak dőltek, súlyos lázas, hasmenéses, hányásos tünetekkel, a hétfő reggeli edzést mindenhol le kellett fújni, mert nem volt, aki vízbe szálljon.

A Balaton vize a tudósítások szerint egyébként is hideg volt, és ezek szerint fertőzött. Vagy kalici vagy rota vírus állhat az eset mögött, mások arról beszélnek, hogy a Balatonfürednél a tóba öntött kommunális szennyvíz tartalmazhatott baktériumokat. További találgatásokra adhat okot a gardapusztulás, amely az elmúlt időszakban okozott problémát a Balatonban.

 

http://sport.hir24.hu

hirdetés
Previous articleAz MKP feláldozza Stubendek Lászlót?
Next articleFico: nem várható áfacsökkentés Szlovákiában