HAZA GAZDASÁG Fico: nem várható áfacsökkentés Szlovákiában

Fico: nem várható áfacsökkentés Szlovákiában

978
hirdetés

A szlovák kormány nem tervezi a forgalmi adó (DPH) jelenlegi, 20 százalékos szintjének csökkentését – mondta Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn Pozsonyban egy az amerikai kereskedelmi kamara és az Európai Bizottság szlovákiai képviselete által rendezett konferencia után tartott sajtótájékoztatón.

    Szlovákiában a második Dzurinda kabinet idején változtatták egykulcsosra az áfát, amelynek szintjét akkor 19 százalékban szabták meg. A forgalmi adó szintjét a 2010 és 2012 között kormányon lévő jobb-közép liberális Radicová kormány emelte 20 százalékosra, azt ígérve, hogy a költségvetési hiány csökkentését célzó intézkedés ideiglenes időtartamú lesz.
    A 19 százalékos áfakulcs visszaállításának lehetőségét az idén tavasszal, azt követően kezdte pedzegetni a pozsonyi sajtó, hogy bebizonyosodott, a tavalyi évben rekordalacsony szintre, a GDP 2,77 százalékára csökkent a költségvetési deficit, a legalacsonyabb értékre azóta, amióta Szlovákia az eurózóna tagja lett.
    Robert Fico rámutatott: az áfa egyszázalékpontos növelése évi mintegy 200 millió euró többletbevételt hozott a költségvetésbe. Ha most erről az összegről lemondana az állam, az a nem mutatkozna meg a fogyasztói árak csökkenésében, csupán a kereskedők bevételeit növelné, egy ilyen lépést pedig nem kíván megtenni a kormány.
    „Az én kormányom, sem a mostani, sem az előző, nem emelte az áfa szintjét” – jegyezte meg Robert Fico, hozzátéve: ha azon lehetőségek közül kell választania, hogy ezt a 200 millió eurót a kereskedőknek adja, vagy a költségvetésen keresztül a lakosságnak juttatja, könnyű döntés előtt áll.
    A szlovák miniszterelnök a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy tovább kíván lobbizni az uniós tagországok vezetőinek körében azért, hogy az unióban bevezetésre kerüljön a pénzügyi tranzakciók után fizetendő adó. „Nagyon komoly elvi kérdésről van szó” – szögezte le Robert Fico. Hozzátette: szükségesnek tartja azt is, hogy az unióban folytatódjon a párbeszéd annak lehetőségéről, hogy néhány tagország az általuk megvalósításra kerülő reformintézkedésekkel összefüggő kiadásokat a jövőben leszámíthassa a költségvetési hiányából. Példaként Szlovákia esetében az alacsony bevétellel rendelkezők járulékcsökkentésének, jövőbeli, 172 millió eurót kitevő költségvetési tételét említette.


MTI

hirdetés
Previous articleFertőzés a Balatonban: Risztov infúzión
Next articleEllopták Schumacher orvosi kartonját