HAZA vélemény Čarnogurský: Mečiar 2006-ban Dzurinda, Hrušovský és Bugár kegyeit kereste

Čarnogurský: Mečiar 2006-ban Dzurinda, Hrušovský és Bugár kegyeit kereste

875
hirdetés

Vladimír Mečiar 2006-ban eredetileg az SDKÚ-DS-szel, a KDH-val, és az MKP-val szeretett volna kormányt alakítani. A KDH azonban úgy döntött, hogy a Smer-SD-t szólítja meg – derül ki Ján Čarnogurský most megjelent kötetéből melynek címe: Napló 1994 – 2007.

Robert Fico, a Smer-SD elnökének hatalomra kerülése nem volt szükségszerű, s bár a 2006-os parlamenti választásokat valóban a baloldali tömörülés nyerte, a pártok százalékos megoszlása lehetővé tette volna egy jobboldali kormány megalakulását a ĽS-HZDS-szel együtt – írja az egykori kormányfő.
„Nem egész egy héttel a választások után Dzurinda felhívott és egy, a KDH elnökségével való találkozásra tett javaslatot, aminek az lett volna a célja, hogy a két párt üljön le egy közös koalícióról tárgyalni” – emlékezett vissza Čarnogurský.
„Azt is elmondta nekem, hogy Mečiar inkább hajlandó volna velük kormányt alakítani, mint mással, de ehhez hiányzik a KDH, nélkülük ugyanis nem lenne meg a kormánynak a többsége (a magyarok ugyebár készségesek voltak az együttműködésre). Mečiar aznap délutánig adott határidőt Dzurindának, hogy meggyőzze a KDH vezetését az együttműködésről” – tette hozzá.
A kereszténydemokraták délben üléseztek, úgyhogy Čarnogurský megüzente Dzurindának, érje el Mečiarnál, hogy tolja ki a határidőt délután háromig, amikor már fogja tudni a tanácskozás eredményét.
Ám a KDH ugyanabban az időben a Smer-SD-tól is kapott egy ajánlatot. „Fél tizenkettő körül felhívott Jozef Migaš, aki 1998 – 2002 között a szlovák parlament elnöke volt. Migaš elment Ficóhoz, akinek állítólag at volt a feladata, hogy tegyen lépéseket a a KDH-val való kommunkáció érdekében. 1998 – 2002 között mi jól kijöttünk egymással, még a Szent Székkel való alapszerződés kérdésében is megegyeztünk. Migaš akkor elmondta nekem, hogy Ficónak az az érdeke, hogy a KDH-t maga mellé állítsa, és megbízta őt, hogy készítse elő a tárgyalásokat velünk” – emlékszik vissza Čarnogurský.
„A döntésnek még aznap meg kellett születnie, mert a Smer elnöksége este tartott ülést, és ha a KDH nem reagál, már egyik másik koalíció lehetősége valósul meg. Megjegyzem, hogy amíg kórházban voltam, meglátogatott a HZDS alelnöke, Milan Urbáni és arra kért meg, érjem el, hogy a KDH-n belül ne legyenek olyan elutasítóak a HZDS-szel szemben. Azt mondta, Mečiar még a parlament elnöki székéért sem hajlandó a kormányban részt venni” – állítja Čarnogurský, aki szerint a KDH elnöksége a Dzurindával való koalíció lehetőségét egyöntetűen elutasította.
„6:5 arányban az az oldal nyert, amelyik azt szorgalmazta, hogy a KDH a Smerrel és az MKP-val üljön le tárgyalni. Először Dzurindát hívtam, és tudattam vele, hogy a válasz: nem. Csak ezután hívtam fel Migašt. Amikor elmondtam neki is döntésünket, azt mondta, úgy sejti problémák merülhetnek fel az MKP részvételével kapcsolatban. Este aztán a Smer bejelentette, az SNS-szel és a HZDS-szel kíván kormányt alkotni” – tudatta.

aktualne.sk/Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleIdén újabb fergeteges Lake Up fesztivál várható a Holt-Vágnál
Next articleMintha kanálisba öntenék a város pénzét…