HAZA GAZDASÁG A magas infláció ellenére a munkavállalók 40%-a nem kapott idén béremelést

A magas infláció ellenére a munkavállalók 40%-a nem kapott idén béremelést

607
hirdetés

A magas infláció és a növekvő kiadások ellenére a munkavállalók 40%-a nem kapott idén béremelést. Emellett azoknak a harmada is csalódott, akiknek emelték a fizetését, mivel jóval nagyobb béremelésre számítottak – derült ki a Platy.sk hírportál felméréséből, melyet a Profesia társaság ismertetett.

Kép: illusztráció, pixabay.com

Akik kaptak fizetésemelést, azok 50%-ának maximum bruttó 100 euróval nőtt a bére, emellett 10%-nyian kaptak 300 eurós vagy még magasabb emelést. Viszont a megkérdezetteknek is csupán a 15%-a elégedett a magasabb bérével. A felmérésből az is kiderül, hogy a munkaadók is tudatosítják, milyen kritikus a helyzet, mert kétharmaduk önszántából emelte a fizetéseket, nem pedig a munkavállalók követelései nyomán.
A munkavállalók negyede nem váltott állást annak ellenére sem, hogy nem kapott fizetésemelést, pedig égető szüksége lenne rá. A rosszul keresők 20%-a akar minél hamarabb fizetésemelést kérni, a középkeresetűeknek a 28%-a, és a jól keresőknek is valamivel több mint a 20%-a.
Főleg a rendvédelmi és biztonsági szektorban emelkedtek a bérek, az alkalmazottak 75%-ánál, utána következik a bankszektor és az iskolaügy. A lista másik végén az idegenforgalomban és a vendéglátásban dolgozók vannak, közel kétharmaduknak nem változott idén a fizetése.

TASR

hirdetés
Previous articleMegemlékezés az Aranycsapat minden képzeletet felülmúló győzelméről
Next articlePaterka Pál 2024. március 1-től lesz a Duna Menti Múzeum igazgatója