HAZA HÍR-MIX Paterka Pál 2024. március 1-től lesz a Duna Menti Múzeum igazgatója

Paterka Pál 2024. március 1-től lesz a Duna Menti Múzeum igazgatója

803
hirdetés

A Nyitra Megyei Önkormányzat a december 11-i ülésén elfogadta a megye jövő évi kiegyensúlyozott költségvetését: annak bevételi és a kiadási oldalán 273 millió euró szerepel. Arról is döntött, hogy 2024. március 1-től igazgatóként majd Paterka Pál régész irányítja a komáromi Duna Menti Múzeum tevékenységét. Bár a megyei fenntartású intézmények működése a következő évben is biztosított, de a beruházások és felújítások tekintetében csöppet sem kecsegtetők a kilátások…

Egyebek mellett minderről a Magyar Szövetség komáromi járási székhelyén ma megtartott közös sajtótájékoztatón Csenger Tibor, e párt megyei alelnöke, valamint annak frakcióvezetője, Farkas Iván és az ő helyettese, Becse Norbert számolt be a média képviselőinek.

Farkas Ivántól megtudtuk: a nagyon feszes 2024-es évi költségvetés elfogadását több szinten, hosszas szakmai előkészületek előzték meg, mivel azt a személyi jövedelemadóból (SZJA) befolyó bevétel nagyságának alakulása is befolyásolja. A mai döntésük előtt figyelembe vették azt, hogy a pénzügyminisztérium júliusi, eddigi legpesszimistább előrejelzése szerint jövőre az idei SZJA-ból befolyó bevétel 98 százalékára lehet számítani. A legoptimistább novemberi előrejelzés pedig plusz 1 százalékos növekedéssel számolt. „Tizenöt évvel a pénzügyi válság után először történik meg az, hogy az SZJA-bevétel éves szinten az egész országban csökkenni fog” – szögezte le.

Úgy véli, hogy ennek okai a következők: a várható recesszió a gazdaságban, a bérek befagyasztása (a közszférában jövőre nem várható valorizáció) és a munkanélküliség mértékének növekedése. Hozzátette: a hétfői megyei döntés értelmében, az ideihez képest, a dologi oldalon 4,3 millió euróval csökken Nyitra megye bevétele, s azon belül 3 millió euróval lesz kisebb az adóbevétel.

A megye fenntartásában 62 oktatási, 26 szociális, 2 egészségügyi intézmény is működik. A megyei fennhatóság alatt álló, illetve támogatott összes intézmény igazgatójának megüzente: a fenntartásukra, működtetésükre, energiaköltségeikre megvan az anyagi fedezet, s e téren a recesszió ellenére sem kell csökkentéstől tartani. A várható kisebb megyei bevétel miatt azonban a beruházási, felújítási, karbantartási oldalon lesznek bizonyos csökkentések.

Azután Csenger Tibor az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy a megye déli régiója esetében eddig prioritásnak számított útfelújításra 2024-ben nem lesz költhető az eltelt hat évben megszokott 7 millió euró. Ez a 3. osztályú utak korszerűsítését célzó, dologi kiadás ugyanis kimaradt az elfogadott, jövő évi költségvetésből. A Magyar Szövetség azonban annak kapcsán elvi kiegészítést nyújtott be, amely szerint ha az áprilisban-májusban várható gazdasági zárszámadásból kiderül: az idei évet többlettel zárták, akkor e többletpénzből 2024 nyarán mégis sor kerülhet útfelújításokra.

„Ha az év első felében változni fog a megyei bevétel, akkor ezt az összeget, ha az eddiginél kisebb arányban is, de pótolni fogjuk. Az útkezelő társaságoknál sürgősségi sorrendben el van készítve a még felújítandó útszakaszok jegyzéke, amelyet a további munkálatok során figyelembe vesznek. Kiemelendő az, hogy az útfelújítás terén 2023-ban volt legjelentősebb a teljesítés. Most fejeződtek be azok az útfelújítások, amelyeket öt évvel ezelőtt az IROP keretben kezdtünk el. Közel 300 kilométer utat újítottunk fel…Lezárult az előző uniós költségvetési ciklus, s megyei szinten is sikerült az összes nyitott pályázatunkat lezárni. 2024-ben várjuk az új uniós költségvetéssel kapcsolatos pályázati kiírásokat, s az újabb projektdokumentáció megvalósítása 2025-26-ban következik” — magyarázta.

Azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy ezentúl a megye 130 olyan hídjának javítására is jobban fókuszálnak, amelyeket a szakemberek a nagyon rossz állapotuk miatt 5.,6.,7.kategóriába soroltak. „Azok közül a legégetőbb felújításra szoruló 20 híd projekt-dokumentációján dolgozunk, sajnos, 13 a déli régióban található, vagyis a legrosszabb állagú hidak a tájainkon vannak…”

Majd a Kisprojekt Alap nemrég lezárult felhívásáról, illetve a határon átnyúló támogatásokról is beszélt: „Arra Nyitra megyéből 55 pályázat érkezett, közel 1,5 millió eurós igénnyel. Erre a kiírásra hat megyére vonatkozólag 1,4 millió euró az allokáció, ahol a Rába-Duna-Vág EGTC a lebonyolító. E hat megyének arányosan szétosztva 53 ezer eurós önrészt kell kifizetni. Az önkormányzatunk ma döntött a ránk eső 9400 euró kifizetéséről. Megjegyzem: hatszoros a túljelentkezés… A Pest megyével közös társaságunk, a Pontibus EGTC ellenőrző bizottságába pedig ma két új tagot választottunk: Orosz Örst és engem.”

A továbbiakban közölte, hogy eddig Nyitra megye saját anyagi forrásból egy-egy rendelőintézetet működtetett Párkányban és Vágsellyén, ám ma harmadikként jóváhagyták a nagytapolcsányi rendelőintézet megalakítását is, amely 2024. március 1-től fog működni. A majdani igazgatót megválasztó bizottságba pedig a Magyar Szövetség részéről Baranyay Zsolt megyei képviselő került be.

Becse Norbert további három témáról beszélt. Örömmel tudatta, hogy mivel két megyei fenntartású intézmény (a Komáromi Regionális Művelődési Központ is) hivatalos bejegyzése esetében hiányzott a törvény által előírt kétnyelvű megnevezés, ezért azok magyar nevét utólag pótolják. Majd elmondta, hogy a komáromi Szinnyei József Könyvtár felújításával kapcsolatos „papírozás” során kiderült: az Eötvös utcai főépületét érintő egyik telekrész városi tulajdonban van. Ezért megyei-városi telekcserével rendezik a tulajdonjogi viszonyokat.

Végül elárulta: a Duna Menti Múzeum jövendő igazgatójára vonatkozó, kétfordulós pályázat Paterka Pál, a Nyitrai Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal régésze győzelmével ért véget, aki 2024. március 1-én öt évre veszi át a nagyszabású felújítás alatt álló intézmény irányítását. A tapasztalt szakembert 5 igenlő és 1 tartózkodó szavazattal választotta ki az illetékes bizottság, amely döntését ma a megyei önkormányzat is megerősítette. Csütörtöky József igazgató nyugdíjba vonulása után Sipos Anna etnográfus lett a múzeum ideiglenesen megbízott igazgatója.

Kérdésemre Paterka Pál elmondta: 2006-2008 között múzeumpedagógusként, régészeti feladatokat is végezve, már dolgozott a DMM-ben. Mivel a jelenlegi munkahelyén történő felmondása után, januárban a jövendő munkahelyi viszonyaival, feladatkörével ismerkedik, februárban pedig a jelenlegi munkahelyén tanítja be az utódját, ezért csak március 1-től foglalja el az igazgatói posztját. Egy modern múzeumot akar kialakítani, jelentős tartalmi megújulással és új állandó kiállítással. Az értesülései szerint a főépület felújítása gyors ütemben halad, így a tervei megvalósulhatnak a közelgő jelentős évfordulókig: 2025. február 18-án Jókai Mór születésének 200., 2026-ban pedig a DMM fennállásának 140. évfordulóját szeretnék méltóképpen megünnepelni.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés