HAZA HÍR-MIX A komáromi kórháznak sürgősen szüksége van nullás Rh negatív vércsoportú véradókra!

A komáromi kórháznak sürgősen szüksége van nullás Rh negatív vércsoportú véradókra!

1345
hirdetés

A vér az egészségügyben pótolhatatlan folyadék, és minden egyes önkéntest különösen szívesen látnak ezekben az időkben. Szlovákia egész területén található számos egészségügyi intézménnyel ellentétben az AGEL Komáromi Kórház ebben az évben elegendő számú donort regisztrál, de jelenleg sürgősen szüksége van a 0 Rh negatívokra.

„Annak ellenére, hogy ebben az évben elegendő donor van, a mobil vérvételek eltörlésével kapcsolatban folyamatosan fel kell hívni a figyelmet a véradásra. Minden vércsoport értékes, és minden egyesre szükségünk van, de a jelenlegi helyzetben az O Rh negatív vércsoportok hiányoznak a legjobban „- mondja Katarína Szabóová, a Hematológiai és Transfuziológiai osztály vezető laboratóriumi asszisztense. A komáromi kórházban minden munkanapon, kedd kivételével, reggel 7 órától lehet vért adni. 11.00-ig, a véradók pedig előre egyeztetheznek ifőpontota 0918 435 408-as telefonszámon.

A jelenlegi járványügyi helyzet a véradás módját is befolyásolta. „Bevezettük a kötelező időpontegyeztetést. Munkahelyünkön szigorú higiénés-epidemiológiai intézkedéseket hajtottunk végre a koronavírus terjedése ellen, a donoroknak el kell fedniük a felső légutaikat, szükséges a kézfertőtlenítés, a testhőmérséklet mérés és az ún. ellenőrzőlista, ahol megismerjük a donor orvosi és utazási történetét. Folytatjuk a vörösvértest-készítmények karanténba helyezését ”- magyarázza Katarína Szabóová.

Október 19. és november 20. között zajlik a Szlovák Vöröskereszt által szervezett Diák vércsepp kampány, mely rámutat arra, hogy manapság a rendszeres véradók mennyire fontosak az egészségügyben.

 

AGEL

kép: pixabay

hirdetés