HAZA Egyéb A jogfosztott felvidéki magyarok Vácott szavaztak

A jogfosztott felvidéki magyarok Vácott szavaztak

948
hirdetés
45027aTamás Ilonka néni, Kassai Gyula és felesége, Kassai Tímea felvidéki református lelkészek, valamint Gubík László, a szlovák állampolgárságuktól a magyar felvétele miatt megfosztott felvidéki magyarok Vácott adták le szavazatukat az országgyűlési képviselő-választáson. A Fidesz-KDNP győzött, európai rekordot ért el. (Frissítve)

A szavazás után sajtótájékoztatót tartottak a váci polgármesteri hivatal épülete előtt. „Akit otthon, a hazájában nem fogadnak el, kénytelen idejönni szavazni”, nyilatkozta Tamás Ilonka néni.
A felvételen balról Fördős Attila, Vác polgármestere, Kovács Ágnes önkormányzati képviselő, Gubík László, aki elsőként vállalta nyíltan a szlovák mellett a magyar állampolgárságát, a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke,45027 1 Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, a 102 esztendős Tamás Ilonka néni és lánya, Fehérné Tamás Judit, Kassai Gyula és felesége, Kassai Tímea felvidéki református lelkészek.
A jogfosztott felvidéki magyarok sajtótájékoztatót tartottak a Váci Polgármesteri Hivatal előtt április 6-án. Csodálatos érzés – így nyilatkozott a 102 éves felvidéki Tamás Ilonka, amikor Vácon leadta szavazatát.  Tamás Ilonka arra kérte a felvidéki honfitársakat, ne féljenek, és merjék vállalni magyarságukat Szlovákiában. „Magyar vagyok, vallja nagyon-nagyon sok felvidéki magyar, de csendben vagyok, majd valaki elintézi. Akkor én is ott leszek. Egy csendes belenyugvás létezik” – fogalmazott Tamás Ilonka a Hír Televíziónak.
Kassai Gyula református lelkész szerint az ő példájuk üzenet minden, határon túli magyarnak. „Valóban tapasztaltam, most ebben a pillanatban is, hogy mennyire fontos, hogy egy nemzetben gondolkozhatunk. És hiszem azt, hogy nem csak én éltem meg itt a magyarságomat. Abból pedig, hogy vállaltam a magyarságomat és itt szavazhattam, a többiek is erőt fognak meríteni” – fogalmazott az állampolgárságát elveszítő Kassai Gyula.

Nem tömeges részvétel mellett, de fennakadások nélkül, zavartalanul zajlott a szavazás vasárnap kora délutánig Szlovákiában. A pozsonyi magyar főkonzulátuson 128 magyarországi állandó lakhellyel rendelkező magyar állampolgár jelezte előre, hogy ott kívánja leadni szavazatát, ezek mintegy ötöde már vasárnap délután két óra előtt leadta voksát, néhányan közvetlenül a szavazóhelyiség megnyitása után – mondta az MTI pozsonyi tudósítójának Morován Zsolt, Magyarország pozsonyi főkonzulja. Végül a 128 közül 51-en mentek el szavazni.
A magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező felvidéki magyar állampolgárok csak pártlistára szavazhatnak, az ő voksaikat a konzulátuson egy másik szavazóurnába gyűjtik. „Az elmúlt két hétben közülük többen szavaztak a konzulátuson is, de a jellemző inkább az volt, hogy levélben vagy Magyarországon szavaztak” – mondta Morován Zsolt.
A lévai politikus, Dolník Erzsébet is hét közben Pozsonyban szavazott, mert mint elmondta – a választások napján más elfoglaltsága miatt nem tud útra kelni. Erről ITT>>> tudósítottunk.
Magyarország Kassai Főkonzulátusán is kialakították a választóhelyiséget. Czimbalmosné Molnár Éva kassai főkonzul asszony a Felvidék.ma-nak elmondta, hogy a választások rendben lezajlottak, összesen 8 magyar állampolgár jelezte előre választási szándékát, s a nap folyamán le is adták voksukat.
A Felvidéken néhány más határon túli magyar régióhoz képest alacsonyabb azok száma, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek. Ennek egyik oka, az első Fico kormány idején elfogadott és máig hatályos szlovák állampolgársági törvény, amely kimondja, hogy elveszíti magyar állampolgárságát az, aki egy másik országét felveszi. Mivel a szlovák hatóságok csak azoknak a felvidéki magyar állampolgároknak a számáról rendelkeznek hivatalos adatokkal, akik erről – büntetés terhe mellett – maguk is bejelentést tettek, azok a felvidéki magyar választók, akik szeretnék elkerülni, hogy magyar állampolgárságuk a szlovák hatóságok számára is ismertté váljon, többnyire postai úton adják le voksukat.
A szlovák állampolgársági törvény jelenleg hatályos formáját – amely kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az aki egy másik országét felveszi – 2010 júniusában, Robert Fico előző kormánya idején fogadták el, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva.  A törvény alapján – annak 2010 júliusában történt hatályba lépése óta, idén április 4-ig – 769-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 48 felvidéki magyar. Erről bővebben ITT>>> olvashatnak.

A Fidesz-KDNP európai rekordot ért el. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke még az éjszaka gratulált Orbán Viktor kormányfőnek, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjének – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója vasárnap este a kormánypárt eredményváró rendezvényén.
A választók a négy év vitáit lezárták, nemet mondtak a gyűlölködésre és nemet mondtak az Európai Unióból való kilépésre is, ugyanis Magyarországnak az EU-ban van helye, ha van erős nemzeti kormánya – mondta Orbán Viktor eredményváró sajtótájékoztatóján. „Kellő alázattal és méltósággal, ahogy illik hozzánk, mondjuk ki, minden kétely és bizonytalanság eloszlott: győztünk!” A miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerint a Fidesz-KDNP olyan átütő erejű győzelmet aratott, amelynek jelentőségét ma még fel sem lehet mérni. Magyarország ma a legegységesebb nemzet Európában. Büszke vagyok, hogy megbízást kaptam a munka folytatására. Új és nagyszerű korszak előtt állunk. Tudom, hogy csak együtt lehetünk sikeresek – tette hozzá.

Felvidék.ma

Fotó: Kovács Attila (MTI)

hirdetés
Previous articleIsten éltesse a hetvenéves Boráros Imrét!
Next articleGyőzött a Fidesz-KDNP koalíció